תגובות

Friday, October 3, 2014

דת האומללות השמאלנית

אין אדם שהשמאל שונא יותר מאשר מישהו שלא שונא; אחד שמעביר את היום בלי לזעום על כלום, ושלא מבלה את חייו במיץ מבעבע של מרמור ושאיפות נקם.

עכשיו השמאלנים קוראים לזה "זכויות יתר". בעבר הם קראו לזה אפתיה, אסקפיזם, ומאה שמות אחרים. והם ימציאו עוד אלף שמות, בזמן שהם מתקדמים דרך המאות הבאות בחריקת שיניים מתמדת.

משמעות המושג "זכויות יתר" היא שהיעדר של טינה, מרירות, תגובות נוירוטיות למילים תמימות, ואווירה קבועה של כעס ותלונות - מהווה כשלעצמו סוג של דיכוי והסתרת האמת. המאושרים תמיד מאושרים על חשבון האומללים, והאושר שלהם הוא תוצאה של פריביליגיות לא הוגנות.

השמאלנים הם מיסיונרים של אומללות. עיקרון האמונה הבסיסי שלהם הוא ישועה באמצעות כעס, ותורת הפעולה שלהם היא לאמלל את כל מי ששמח בחלקו, כדי לגרום לו להכות על חטא ההתעלמות מסבלם של אחרים, פחות מאושרים ממנו. הם עוסקים בהפצה תמידית של מסכנות ברחבי העולם, לשם טובת הכלל כמובן.

אם השמאל רואה מישהו שמח, הוא מיד חייב לצאת ולהרוס לו את ההנאה. אושר תמים למראה מוצג כלא יותר ממסכה שמסתירה עוולות מפלצתיות, אותן השמאל משוכנע שמתפקידו לחשוף לעין כל. ולא משנה במה מדובר: אם זה חפץ כלשהו, הוא יוצר על-ידי פועלים מדוכאים. אם זו קבוצה, היא אפלייתית. אם זה אוכל, הוא לא בריא. אם זה ספורט, הוא פוגעני. אם זו אמנות, היא מהווה אסקפיזם פסול מהאומללות שהשמאל עמל ליצור ולהשליט בכל פינה.

להשתייך לשמאל פירושו לבלבל בין מצב קבוע של התמרמרות לבין מוסריות. השמאלן המקצועי מאמין שכדי להגיע לאוטופיה עלי אדמות, צריך לעסוק בגינוי מתמיד של פושעי מחשבה באשר הם, עד שיפסיקו לחשוב, ואז רק אנשים אתיים ואמפתיים יישארו בעולם. 

שמאלנים בלי תרעומת הם כמו צבא בלי רובים. השמאלן לא שואף לחופש מקפיטליזם, דת, לאומנות, גזענות, אפליה מינית, כללי לבוש במקום העבודה, ברקודים או כל סוג אחר של תופעה מרושעת ודכאנית שנמצאת בכותרות ברגע זה. התרעומת שלו קודמת לאידיאולוגיה שבה הוא מאמין. למעשה, התרעומת עצמה היא האידיאולוגיה שלו. כל הנושאים שאליהם היא מופנית הם רק דלק זמין לממורמרים-מרצון, שבשבילם התרעומת היא דת ודרך חיים.

העשוקים הנצחיים מרגישים טינה עמוקה לכל מי שחי את חייו בלי לשים לב לרגשותיהם השליליים. זה הנושא ששולט בספרות, במוזיקה ובכתיבה הפוליטית של השמאל הרותח מזעם על ההמונים הנבערים, ששמחים לקבל תלושי משכורת, לחיות בפרברים ולצפות בטלוויזיה. השמאל לא שונא את השגשוג החומרי שלהם, אלא את השמחה הפשוטה הזאת - ואותה הוא חותר להרוס בכל מחיר.

מבחינת השמאל, פשטות היא תמיד שקרית. השמאל, שמקדם מטרות נסתרות כעניין שבשגרה, מקרין את הנטייה הזאת כתמונה פרנואידית על כל שאר הדברים בעולם. הראש שלו מלא בכתמי רורשאך , והוא זועק על כל הדברים האיומים שהוא רואה מסביבו.

הפעילות הפוליטית של השמאל היא סוג של דרמה. היא הורסת ומשבשת דברים במכוון. היא מתפארת ביכולתה לקחת חיים מאושרים של אנשים רגילים ולקלקל אותם. התפקיד שהיא לוקחת על עצמה הוא זה של האח הבעייתי, זה ששואף להרוס את אושרם של שאר בני המשפחה מתוך האומללות שהוא נהנה להשתכשך בה.

אושר הוא בחירה. הוא לא תלוי במצבו של אדם, אלא בתודעה שלו. היסוד לאושר מתמשך הוא יציבות פנימית, אבל הפוליטיקה של השמאל היא האי-יציבות בכבודה ובעצמה. וזאת הסיבה שהשמאל פועל כמחריבו הסדרתי של האושר.

השמאל לא מאמין שאנשים צריכים להיות להיות מאושרים. האמונה הזאת לא באה מתוך מצוקה אישית; מנהיגיו האידיאולוגיים של השמאל נוטים לבוא מהמעמדות העליונים. הם לא יודעים מהו רעב, מלבד כשהם עושים דיאטה. הדבר שמקלקל את אושרו של השמאל הוא אושרם של אנשים אחרים: כל עוד האושר הזה הושג בדרכים שלא משמחות את השמאל, הוא לא לגיטימי בעיניו. 

לכן השמאל רואה את הרס האושר כדבר מוסרי, ואת קורבנותיו כנטולי מוסר. לשיטתו אושר הוא אנוכי, בעוד שמודעות לכל הרעות החולות המסתתרות מתחת לחזות השמחה היא ביטוי של נאורות מוסרית. אבל בסופו של דבר, השמאל הוא זה ששואב הנאה אנוכית מקלקול שמחתם של אחרים.

השמאל שמח באמת רק כשהוא הורס משהו. רגעי השיא הנשגבים שלו הם מהפכניים באופיים, ושואבים את ערכם לא ממה שנוצר, אלא ממה שנחרב. כל מהפכה שמאלנית, החל בעלייתה לשלטון של "מדאם גיליוטינה" וכלה בבחירת אובמה לנשיאות, לוותה בשמחה ארסית לאיד על קריסתם של דברים קיימים. תחת דגל השוויון, השמאל יוצר אפליה. באמצעות קריאתו לשלום הוא מביא מלחמה, ובדיבורים על שגשוג הוא מתחיל עידן נורא של עוני.

השמאל הוא שטני, במובן המקורי של "אנטגוניסטי". הוא מייצג את הצד האפל של טבע האדם. זו האידיאולוגיה של אלה שלא יכולים לוותר על כעסיהם, ששואבים הנאה חולנית מטרוניותיהם, ומגדירים את עצמם פחות על-פי מה שהם בעדו ויותר על-פי מה שהם נגדו. הם מונעים מתרעומת נצחית ולא ניתנים לריצוי בשום דרך, מפני שהתרעומת היא התכלית שלהם. 

אי-אפשר ללכת לקראת השמאל או להתפשר איתו, מפני שהוא לא מעוניין באיזון היציב שאותו רוצים השמרנים. הוא מוצא את ייעודו בכאוס השורר במצבי עימות, הוא שואב את משמעותו מהתרסה ולא מדו-קיום. התפשרות עם השמאל תיקח ממנו את תכלית קיומו. ולכן הוא דוחה ניסיונות כאלה בהתפרצויות חוזרות ונשנות של להט רדיקלי.

מפלגות שמרניות נכשלות כשהן מתקשות להכיר בדינמיקה הלעומתית הזאת, ומניחות שיריביהן בשמאל מעוניינים כמוהן ביציבות שאפשר להסכים עליה. יציבות היא אויבת השמאל: היא זכויות יתר, היא אושר, היא כל מה שהשמאל מתעב.

השמאל למד להסתיר את השנאה שלו ואת מטרותיו ההרסניות מתחת למעטה של רטוריקה חיובית. הוא הורס כלכלות, משפחות וחירויות בשם השוויון. האספסוף שמריע לו מבין רק באיחור שהיעד הוא לא שוויון של הזדמנויות, אושר או חירות, אלא של עוני, אומללות ועבדות. השמאל לא עוסק בחלוקה מחדש של עושר, אלא של מחסור. הוא לא רוצה שכולם ישתתפו בשמחתם של אחרים, אלא שייקחו על עצמם חלק גדול יותר מסבלם.

נקודת התורפה הגדולה של השמאל היא הרשעות והקטנוניות שלו. הוא ספג את המפלות הכי גדולות שלו מידי הלוחמים השמחים של הימין. תבוסתו מגיעה בנקודה שבה הדיכאון שלו ניצב פנים אל פנים עם אושר, חשדותיו העמוקים כלפי האנושות פוגשים באופטימיזם פטריוטי, וכשנבואות הזעם שלו נתקלות בקול צחוק.

===

קישור למאמר המקורי באנגלית
תגובות

Sunday, September 14, 2014

אשליית האסלאם המתון

אני מחפש את האסלאם המתון מאז ה-11 בספטמבר 2001, וכמו גרב שהלך לאיבוד במייבש, הוא היה במקום האחרון שבו ציפיתי למצוא אותו.
אין אסלאם מתון במסגדים או במכה. לא תמצאו אותו בקוראן או בקובצי החדית'. אם אתם רוצים למצוא את האסלאם המתון, דפדפו במאמרי המערכת בעיתונים אחרי התקפת טרור, או קחו קורס על הדת המוסלמית אצל סוציולוגית נוצרייה-לייט שאוהבת תכשיטים אינדיאניים מזויפים.

אי-אפשר למצוא את הארץ המהוללת של המוסלמים המתונים במזרח. אי-אפשר למצוא אותה אפילו במערב. כמו כל המיתוסים, היא קיימת בדמיונם של אלה שמספרים את הסיפור. האסלאם המתון הוא לא מה שרוב המוסלמים מאמינים בו; הוא מה שרוב השמאלנים מאמינים שהמוסלמים מאמינים בו. זו התיאולוגיה הרב-תרבותית החדשה של המערב, הדת המושלמת לעידן של חילוניות, מפני שלמעשה אין דת כזאת.

קחו את האסלאם, תהפכו אותו על ראשו, וקיבלתם אסלאם מתון. קחו מוסלמי שכבר שנה לא היה במסגד, שיודע בעל-פה את כל רשימת השחקנים של הקבוצה החביבה עליו באן-בי-איי, אבל לא את שמות מלוויו של מוחמד - והנה לכם מוסלמי מתון. או ליתר דיוק, מוסלמי חילוני.

מנהיגי המערב בדורות הקודמים פנו לאלוהים בחיפוש אחר צידוקים לגורל הלאומי של מדינותיהם; מנהיגים מערביים בדור הנוכחי מחפשים אישור לשמאלנות החילונית שלהם באסלאם המתון. אפילו אם הם נאלצים להמציא אותו לשם כך.

בלי אסלאם מתון תישמט הקרקע מתחת לפרויקטים הסוציאליסטיים של אירופה, שתלויים לקיומם בהגירה מסיבית. מלחמתה של ארה"ב בטרור תהפוך רשמית לדשדוש הבלתי-נמנע והבלתי-נגמר, שטבעו האמיתי נחשף לאחרונה שוב עם עליית המדינה האסלאמית. הרב-תרבותיות, הפוסט-לאומיות, ואידיאולוגיית האשמה כלפי העולם השלישי - כל אלה יקרסו מיד. בלי מוסלמים מתונים הלאומיות תחזור, הגבולות ייסגרו והימין ינצח. וזה הדבר שממנו הם מפחדים.

אם אין אסלאם מתון, אין מוחמד מתון, ואין אללה מתון, אז נגזר על גן העדן הסוציאליסטי עלי אדמות ללכת לפח האשפה. הקואליציות הגדולות, שבמסגרתן פעילי להט"ב ומוסלמים צורחים יחד על יהודים בגלל עזה, הן לא העתיד; הן רפובליקת ויימאר על סטרואידים.

האסלאם המתון הוא דת שמעמידה את המאמינים במבחן קשה. כדי להאמין בו אתה חייב לעצום עיניים לנוכח יותר מאלף שנים של היסטוריה מתועדת, תיאולוגיה, דמוגרפיה ובערך כל דבר אחר שקרה וקורה מסביב לעולם. אתה חייב להתעלם מהגברים המזוקנים שכורתים ראשים, כי הם לא מייצגים את רוב המוסלמים; וזה כולל גם את מוחמד, שהיה כורת ראשים לא קטן בעצמו.

האסלאם האמיתי הוא נושא שאנשים שאינם מוסלמים, שאין להם כל אמונה או דת, והדבר היחיד שקדוש בעיניהם הוא הקלישאות החלולות של עידן הפוסט-הכל, מרגישים צורך עז להרצות עליו בידענות מופלגת מבלי לדעת עליו דבר.

האסלאם שלהם הוא לא הדת של מוחמד, הקוראן, החדית', הח'ליפים או המאמינים במקומות כמו ערב הסעודית, פקיסטן, איראן, עיראק או אינדונזיה. האסלאם שהם מדברים עליו הוא דת שלא קיימת, אבל שהם מאמינים בלהט שחייבת להתקיים - מפני שבלעדיה, דרך החיים שלהם עומדת להיכחד כמו ציפור הדודו.

הם לא מוסלמים. אין להם שום אמונה באללה או בקוראן. מה שיש להם הוא אמונה בטוב לבו של אסלאם שקיומו מנותק מכתבי קודש, תיאולוגיה או אלוהות. המוסלמים המתונים האמיתיים הם למעשה שמאלנים חילונים בעלי קשר רופף לנצרות או ליהדות, שהמציאו אסלאם מתון שאין לו קיום מחוץ לראשיהם. האסלאם החילוני הזה, שמוקיר את החיים באשר הם, ומתמסר לצדק חברתי ולסובלנות אוניברסלית, הוא העתק של הדתות המדוללות של עצמם. והם מפחדים להתעורר ולהיווכח שהוא לא קיים.

כשמנהיגים אמריקניים ואירופיים מתעקשים לטעון שלאסלאם אין שום קשר לזוועה האסלאמית האחרונה שעלתה לכותרות, הם לא מדברים על הדת שאותה מקיימים המוסלמים, אלא על דת דמיונית שהם רוצים מאוד שהמוסלמים יקיימו, מפני שהאלטרנטיבה היא קץ כל מה שהם-עצמם מאמינים בו.

באסלאם המתון הזה אין הרבה פרטים מעבר לתמיכה בצדק חברתי, מאבק בהתחממות הגלובלית ותמיכה בזכויות החד-מיניים - מפני שהוא לא יותר מרב-תרבותיות שהדביקה לעצמה זקן מזויף. כשמנהיג מערבי טוען שהחבורה התורנית של טרוריסטים מוסלמים לא מייצגת את האסלאם, הוא לא מגן על המוסלמים - הוא מגן על הרב-תרבותיות. הוא מניח כמובן מאליו שהמוסלמים מאמינים בה, רק מפני שהוא בעצמו מאמין בה. האסלאם המתון הוא בסך הכל רב-תרבותיות מאויתת בשבע שגיאות; ומבחינת חסידיה האדוקים, גם קיומו הוא עיקר אמונה של ממש.

כל ניסיון לשכנע אחד ממאמיני האסלאם המתון להפסיק להאמין בו, בכך שתראו לו את שביל הגופות האינסופי או קטעי שנאה נבחרים מתוך החדית' שמעודדים רצח המוני, נידון מראש לכישלון - מפני שלא אלה שורשי הדת שלו. הוא לא יודע מה זה חדית', וגם לא אכפת לו. בתור תומך נאמן בצדק חברתי, הוא מייחס את ההיסטוריה העקובה מדם של האסלאם לקולוניאליזם האירופי ולדיכוי כזה או אחר.

הוא מעולם לא קרא את הקוראן. הוא קרא אלף מאמרים שמתארים איך מוסלמים סובלים מדיכוי בשדה התעופה, בעזה, בבורמה ובסרטים מצוירים של באגס באני. הם הפראים האצילים החדשים שלו, והוא לא מוכן לשמוע אף מילה נגדם. לאחר שקיבע את זהויותיהם בתוך דמיונו (למרות העותק המסומן של "אוריינטליזם" מאת אדוורד סעיד, שהוא מחזיק על המדף ליד המיטה שלו), הוא מתייחס אליהם כאל השתקפויות של האגו שלו.

כשאתה אומר לו שמוסלמים מתונים לא קיימים, אתה בעצם מאשים אותו שהוא בן-אדם רע. כשאתה מבקר את האסלאם, אתה תוקף את הרב-תרבותיות והוא יקרא לך גזען, על אף העובדה שאסלאם הוא גזע כמו שהקומוניזם, הנאציזם ומועדון המעריצים של מיקי מאוס היו גזעים.

המוסלמי המתון הוא המצאה של איש האקדמיה השמאלן, של התיאולוג החילוני, של הפוליטיקאי השטחי ושל בן דודו הצווחן האידיוט, האקטיביסט הפוליטי. כמו הכסף בתקציבים שעליהם הם מבססים את תוכניותיהם, הוא פשוט לא קיים. וגם אין שום צורך שהוא יתקיים. צריך רק שנאמין בקיומו.

צאצאיהם השמאלנים המנוונים של נוצרים ויהודים מחכים בקוצר-רוח למשיח מוסלמי מתון, שיפתור את הסתירות העצמיות חשוכות המרפא של החברה הרב-תרבותית שלהם על-ידי כך שישים קץ לעימות בין האסלאם למערב. ועד שהם יצליחו למצוא אותו, מוכרחים להמשיך להאמין - באסלאם המתון כמובן, ולא חס וחלילה באל כלשהו.

===

התרגום פורסם לראשונה ב"מידה"

קישור למאמר המקורי באנגלית
תגובות

Wednesday, September 3, 2014

הבתים הקטלניים של היהודים

כמעט ואין כלי נשק שמצליחים להתחרות במידת הקטלניות של הבית הישראלי. כשהלבנים והמלט שלו משתלבים יחד, הבית הזה – בין אם הוא מבנה חד-קומתי צנוע על גבעה או בניין דירות עם מים חמים וקרים בברזים – נעשה מסוכן בהרבה מכל חומר ירוק וזרחני שיוצא מהצנטריפוגות באיראן.

תשכחו מפצצת המצרר והמוקש, מהפגז הכימי, ואפילו מהווירוסים המהונדסים גנטית. ואין בעיה גם שאיראן תגיע לנשק גרעיני. כל אלה לא מרשימים אף אחד באירופה או בוושינגטון. אפילו רצח עם הוא עניין פעוט לנוכח נשק הזוועה האולטימטיבי: משפחה ישראלית בת ארבע נפשות שעוברת להתגורר בדירה חדשה.

סודאן אמנם הקימה הר קטן של גופות אפריקניות, אבל אין לה תקווה לזכות בתשומת לבו המלאה של העולם כל עוד היא לא עושה משהו שערורייתי באמת, כמו לבנות בית ולמלא אותו ביהודים. מאחר שיהודי סודאן נעלמו מזמן – כמו יהודי מצרים, עיראק, סוריה ואפגניסטן – סיכוייו של הקצב עומאר אל-באשיר להצליח בתעלול יח"צני כזה נמוכים למדי.

בגלל קוצר הראייה האסטרטגי שגילה העולם המוסלמי בכך שגירש את היהודים שלו מקהיר, חאלב ובגדד, הנשק האולטימטיבי בזירה העולמית מצוי בשליטתה המוחלטת של ישראל. ארסנל היהודים שנמצא בידיה צריך להדאיג את הקהילה הבינלאומית הרבה יותר ממאגר ראשי החץ הגרעיניים שרבים טוענים שהיא מחביאה במחסניה. אף אחד מלבד ישראל, ואולי ערב הסעודית, לא מודאג מהפצצה האיראנית. אבל כשישראל בונה בית, הקהילה הבינלאומית קורעת את בגדיה, מייבבת, מאיימת להחזיר את שגריריה, ומחרימה אפרסקים ישראליים.

בריטים זועמים בכאפיות אדומות מחזיקים שלטים על השואה מול חנויות קוסמטיקה יהודיות בלונדון. נוער שוליים צרפתי – כלומר מהסוג האלג'יראי והטוניסאי – משליך אבנים על בתי כנסת. ג'ון קרי מפסיק נאום על סכנות ההתחממות הגלובלית, ואחד מעוזריו מודיע לו בדחיפות על סכנה גדולה אף יותר לשלום כדור הארץ: דוד לקח משכנתא על דירת שני חדרים ביישוב גבעות.
 
אתה יכול לירוק על שטיחי הבית הלבן ולגנוב את כל הזהב ביוון. אתה יכול לפוצץ כל דבר שמתחשק לך ולאיים על כל אחד שלא מוצא חן בעיניך, אבל כדאי מאוד שלא תרים מקדחה ליד הגבעות, שמהן בלעם ניסה ללא הצלחה לקלל את עם ישראל. במקום שבו המכשף המסופוטמי נכשל, צאצאיו הרוחניים מהאו"ם ממשיכים את דרכו ומקללים את ישראל שבעה ימים בשבוע, בלי יום מנוחה. אובמה עדיין לא הצליח למצוא אסטרטגיה לטיפול במדינה האיסלאמית, ולא יודע מה לעשות לגבי המהלכים של פוטין באוקראינה, אבל כשמדובר בישראל, יש תמיד פתרון אסטרטגי מוגמר בהיכון: להרוס כמה שיותר בתים של יהודים ולגרש את המשפחות החיות בהם.

הודעתה של סין על כך שלא תהיה דמוקרטיה בהונג קונג, ניצחון המדינה האיסלאמית בקרב עם כוחות צבא עיראק, וכיבוש שגרירות ארה"ב בטריפולי על-ידי טרוריסטים מוסלמים – כל אלה היו סיפורים מינוריים שטוטאו הצדה לנוכח הדיווח המזעזע שלפיו ישראל עלולה "להשתלט" על 4,000 דונם של קרקע לבנייה.

מהיקף הסיקור התקשורתי אפשר היה לחשוב שישראל כבשה את צרפת או כוויית, ולא הקצתה לבנייה קרקע בשטח של חווה חקלאית ממוצעת. שלא להזכיר שהקרקע שבה מדובר היתה שייכת לישראל בלאו-הכי ולא היו עליה תביעות קודמות כלשהן. ההחלטה לגבי הקרקע נעשתה בהתאם לחוק העותמני, כלומר חוק האימפריה המוסלמית בשעתו, שעדיין בתוקף. אבל חוקים מוסלמיים אמורים להיות מיושמים רק כשמוסלמים מרוויחים מהם. אילו קטאר היתה מחליטה לממן פרויקט בנייה מוסלמי במקום, אף אחד לא היה משמיע ציוץ. אבל ליהודים יש כללי משחק נפרדים. תמיד היו כללים נפרדים בשאלה איפה מותר ליהודים לחיות; החוק הבינלאומי הוא הגטו החדש.
 
מחלקת המדינה טענה שבניית בתים "אינה עולה בקנה אחד" עם השלום. לעומת זאת, העובדה שהרשות הפלסטינית מממנת טרוריסטים אף פעם לא מוגדרת כך. רצח ישראלים מעולם לא היה מכשול לשלום. עשרים שנה של רצח כזה לא הרתיעו אף ממשלה בישראל מלשבת לשולחן המשא ומתן ולנהל דיונים מלומדים עם הרוצחים. אבל משפחה ישראלית שחיה בבית תופסת שטח שיהיה קשה יותר למסור לידי הטרוריסטים, ביום שבו המלאכים יתקעו בחצוצרותיהם, האוקיינוסים יתייבשו והשלום יובא על מגש של כסף שאותו יחזיקו 72 בתולות.

בתים ישראליים מסכנים את מעגל השלום והאלימות שאותו מתדלקים ה"פרטנרים" וה"מתווכים", בכך שהם יוצרים "עובדות בשטח" – מושג שנמצא בשימוש, כפי הנראה, רק לבתים שבהם חיים יהודים. נראה שבתים של מוסלמים לא יוצרים שום עובדות בשטח, למרות שהם נבנים מאותם חומרים וגם הם מאכלסים אנשים.

באן קי-מון הכריז שבתים ישראליים הם "מכה כמעט אנושה" לתהליך השלום. כמובן, המכה הזאת היא רק "כמעט אנושה" מפני שאת תהליך השלום, כמו דרקולה, אי-אפשר להרוג. הבתים שבונה ישראל, עם כל הפחד שהם מטילים במרפסותיהם ובחימום הגרוע בחורף, אף פעם לא לגמרי מצליחים לחסל אותו אחת ולתמיד. כמו מפלצת בסרט אימה, תהליך השלום חוזר שוב ושוב לחיים, לא משנה כמה מכות הנחית עליו הבית הישראלי. אחרי שנה תמיד מגיע סרט ההמשך שבו הבית הישראלי נרדף מחדש על-ידי תהליך השלום כאילו לא קרה דבר.

הבתים הקטלניים, שבמקרה הנוכחי אולי לא ייבנו בחמש השנים הקרובות או בכלל, נראים מאיימים בדפוס השחור של הניו-יורק טיימס ובגינויים הנסערים של בעלי הטורים בגרדיאן; אבל הכוח האמיתי שלהם מוגבל לאכלוס משפחות יהודיות והכעסת דיפלומטים ומשרתיהם בתקשורת.

אירופה זועמת, אובמה רותח, האו"ם בהתקפת שיגעון, ואי-שם בעיראק, הח'ליף של המדינה האסלאמית מנגב את השומן מזקנו ושואל את עצמו מה הוא יכול לעשות כדי לקבל כזאת תשומת לב אדירה. הוא רושם במהירות כמה מחשבות על מפית, אבל אחרי עוד הרהור קצר, פוסל אותן בצער כדמיוניות מדי.

לא, עם כל תשומת הלב העולמית שזה בוודאי יביא, אין שום סיכוי שהמדינה האסלאמית תוכל לבנות בתים ליהודים בישראל.
 
===
 
 
התרגום פורסם לראשונה באתר "מידה"
תגובות

Tuesday, August 19, 2014

הפצצה שהצילה מיליונים

בקיץ 1945 ארה"ב שמה בבת-אחת קץ למלחמה ארוכה, שמאז קרב איוו-ג'ימה העקוב מדם רבים האמינו שבלתי-אפשרי לנצח בה. ב-6 באוגוסט הוטלה הפצצה על הירושימה. ב-9 הגיע תורה של נגסאקי. שישה ימים מאוחר יותר, יפן – שהייתה נכונה להילחם עד האיש האחרון – נכנעה.

אנשי השמאל הפכו את שמות שתי הערים האלה לסמל של זוועות מכונת המלחמה האמריקנית, על אף שההפצצות האטומיות דווקא הצילו את חייהם של אין-ספור אמריקאים ויפנים. שתי פצצות האטום הן ניגודם המוחלט של הפרויקטים הבלתי-נגמרים לבניית מדינות, שבהם הסוף מגיע רק כשארה"ב מרימה ידיים. הנשיא טרומן חתך את הקשר הגורדי ונמנע ממערכה ארוכה שהייתה פוגעת אנושות באוכלוסיית יפן והורסת דור שלם של חיילים אמריקנים.

העובדה שאנחנו יכולים לדבר על יפן כעל ניצחון, ושהזוג המפורסם בטיימס סקוור צולם כשהוא מתנשק ולא כשהוא סתם נושם לרווחה, היא בזכות אותה החלטה להשתמש בפצצה. אם טרומן לא היה מחליט כך, יפן הייתה הופכת לעוד עיראק או וייטנאם. יכול להיות שהיינו מנצחים במחיר איום ומאבדים את נכונותנו לצאת למלחמות עתידיות, מה שהיה פותח בפני ברית-המועצות את הדרך לניצחון מהיר באסיה.

אנשי צבא מקצועיים מבינים את הערך ההומניטרי של לחימה נטולת מעצורים. אזרח פציפיסט אולי משתנק מאימה למראה ענן הפטריה, אבל הלוחם יודע שבחירה בדרך הארוכה הייתה מותירה כל עיר ועיר ביפן במצב גרוע בהרבה מהירושימה.

לפי ההערכות, בקרב על אוקינאווה מתו יותר אנשים, בשני הצדדים (כ-260,000 איש), מאשר בהירושימה ונגסאקי יחדיו (כ-200,000 איש). תשעה מתוך עשרה בניינים באי נהרסו. לא פחות משליש מתושביו אולצו להתאבד, נמלטו למערות שהופצצו, נוצלו כמגינים אנושיים או נהרגו, כשחיילי ארה"ב נאלצו להילחם ללא יכולת להבחין בין אזרחים אמיתיים לבין חיילים יפנים שהתחזו לאזרחים.

וכל זה היה באי קטן ומרוחק של יפן, שלא היה משולב לגמרי בזהות הלאומית שלה. לא קשה לשער איך הייתה נראית פלישה לאי המרכזי, הונשו: תחשבו על הזוועות הגרועות ביותר של וייטנאם ותכפילו אותן עוד ועוד עד שייגמר לכם הדמיון. עובדה שמרמזת על מה שהיה יכול לקרות במצב כזה היא שבאוקינאווה, צבא יפן חילק לאוכלוסייה רימוני יד ותוכנית ההגנה שלו כללה שליחת אזרחים לביצוע התקפות התאבדות.

צבא ארה"ב לא הבין את צורת המחשבה הפנאטית של אויביו, אבל הוא כן הבין שעליו להילחם באכזריות לא פחותה משלהם.

ועכשיו, שוב באוגוסט הלוהט, ארה"ב מוצאת את עצמה במלחמה שאי-אפשר לנצח בה. למעשה המלחמה בטרור לא באמת אבודה, אבל יש תחושה שכבר עשינו כל דבר שניתן להעלות על הדעת וכל מה שנותר הוא להסתגל ולחיות עם הבעיה. כמו שהשמאל ישמח להזכיר לנו, ב-2001 יותר אמריקנים נהרגו בתאונות דרכים מאשר ב-11 בספטמבר.

אין ספק שיותר אמריקאים נהרגו ב-1941 בקומבינציה כלשהי של תאונות מאשר בפרל הארבור. במקום לקרוא לזה "תאריך שייזכר לקלון", הנשיא רוזוולט יכול היה להכניס את ההרג לפרופורציה על-ידי השוואתו למספר האמריקאים שמתו ממחלת הפוליו, ולהוסיף נאום טיפוסי מז'אנר אובמה שמזהיר את הציבור מפני מסקנות נמהרות כלשהן.

דמיינו גנרל אמריקני מאוגוסט 2014 שנשלח חזרה בזמן לנהל את המלחמה באוגוסט 1945, ואיך החיילים מקבלים חוברות על תרבות יפן, מחוייבים להשתתף בטקסי שינטו ונשלחים לקרב בלי סיוע ארטילרי ואווירי כדי לא להרגיז את האוכלוסייה המקומית. בהיסטוריה החלופית הזו, הפיקוד העליון מקדיש חלק ניכר מזמנו כדי להדגיש שהמלחמה היא לא עם יפן או העם היפני, אלא עם מיעוט זעיר של קיצונים פנאטים. ואז המלחמה נמשכת ונגררת לאורך שני עשורים.

השתלשלות אירועים כזאת אולי נראית יותר רחומה או מוסרית, אבל היא לא זה ולא זה. היא רק מאריכה את הכאב והסבל של כל המעורבים. כישלונו של הצד החזק לנצח במלחמה כשהוא בעמדת עדיפות הוא לא ביטוי של אדיבות - אלא של אכזריות. הוא מנציח את העימות, גורר אותו ללא צורך ופותח את השער להתנגדות אזרחית ממושכת, עם כל הזוועות שטרור ומלחמת גרילה מביאים לשני הצדדים.
מטוס "אנולה גיי" וצוותו שהטילו את פצצת "ילד קטן" על הירושימה.

בווייטנאם, עיראק, קוריאה ואפגניסטן, שבהן קשרנו לעצמנו את הידיים, האוכלוסייה האזרחית נותרה במצב גרוע בהרבה מאשר במדינות שבהן הפעלנו את כל כוחנו כדי להגיע להכרעה. הטקטיקות שראינו כרחומות היו דווקא אכזריות, והובילו בסופו של דבר לניצחונם של כוחות מפלצתיים כמו משפחת קים או הטליבאן, שהתעללו באזרחים בדרכים שלא יכולנו לדמיין.

אמריקה נרדפה על-ידי הירושימה, בעוד שמן הראוי היה שתירדף על-ידי אוקינאווה. וכך הגענו למצב שבו הפכנו לבדיחה בעיני אל-קאעידה, דאע"ש, טליבאן, ושאר רשתות המחבלים המסועפות שממשיכות להיווצר רק מפני שהגבלנו את עצמנו לדעת במלחמה נגד הטרור.

העצה הוותיקה, "אל תשלוף אקדח אלא אם אתה מתכוון להשתמש בו", נכונה לאנשים יחידים וגם לעמים שלמים. אם אתה יוצא למלחמה, כדאי שתתכוון לזה. מלחמה היא דבר אכזרי ומכוער, היא לא נועדה לסוג האנשים שחושבים שהצמדת המילה "חכם" למשהו משפרת אותו אופן אוטומטי. והמשמעות של "להתכוון לזה" היא להיות מחויב להכרעת האויב.

אנחנו לא מבינים את המחבל המוסלמי והוא לא מבין אותנו. הוא חושב שאנחנו מנהלים מלחמה נגד האיסלאם, מפני שכך הוא היה נוהג במקומנו. לא הייתה לו שום בעיה להבין את אמריקה של 1945 שהתכוונה למה שהיא אמרה – אבל הוא לא מצליח להבין את אמריקה של 2014, שרק רוצה שיאהבו אותה, אפילו כשהיא מטילה פצצות.

המחבל רוצה שנדע שהוא שונא אותנו, אבל המנהיגים שלנו מבועתים מפני האפשרות שנהפוך למטרה לשנאה. מאז הירושימה, אנחנו רוצים שהעולם יאהב אותנו. אנחנו לא רוצים שיסתכלו עלינו כעל המטורפים שאיידו בבת-אחת מאות אלפי אנשים. לאויבים שלנו אין בעיה שישנאו אותם ויפחדו מהם; לנו יש בעיה כזאת. ולכן אנחנו מעמידים פנים שהאויבים האלה הם בעצם ידידינו. אנחנו הופכים מלחמות למשימות הומניטריות וגורמים נזק גדול בהרבה לשני הצדדים מכפי שמלחמה אמיתית היתה גורמת, ואז אנחנו שואלים את עצמנו מה השתבש.

אמריקה ניצבת עכשיו בפני אויב שכוחו העיקרי הוא השנאה. לטרוריסט המוסלמי אין נכס של ממש מלבדה. למרבה הצער, שנאה היא החולשה שלנו. אנחנו אימפריה שמפחדת שישנאו אותה, מעצמה עולמית שנכנסת לדיכאון מהמחשבה שהיא לא תמצא חן בעיני מישהו. וכך, המדינה שהטילה שתי פצצות אטום באוגוסט 1945 עומדת עכשיו בפיק ברכיים מול הקמיקזים של הקוראן.

===

התרגום פורסם לראשונה ב"מידה"
תגובות

Tuesday, August 5, 2014

להחזיר את המלחמה הצודקת‎

בזמן מלחמת העולם השנייה, לא הגדרנו מלחמה מוסרית ככזו שבה לא הרגנו אזרחים (הרגנו הרבה מהם), ואפילו לא ככזו שבה לא הרגנו אזרחים בכוונה (הרגנו המון אזרחים בכוונה) - אלא ככזו שבה לא הרגנו אזרחים בלי סיבה טובה.

היינו מוכנים לבצע הפצצות מסיביות על ערים שלמות כדי להרוס את יכולת הייצור המלחמתית של האויב וכדי לערער את המורל של אוכלוסייתו. עד לאחרונה, אלה נחשבו סיבות טובות להרג אזרחים.
ההקשר המוסרי של הפעולות האלה - זה שנחתך החוצה מיצירות אנטי-מלחמתיות כמו "בית מטבחיים חמש" או "קבר הגחליליות", שציירו את ההפצצות האמריקאיות על דרזדן או קובה כמעשי טירוף של מפלצות ברוטליות - היה העובדה שנלחמנו נגד גרמניה ויפן על-ידי שימוש בטקטיקות שלהן-עצמן כדי להביס אותן.

גרמניה היא זו שיישמה לראשונה באירופה את שיטת הלחימה של הפצצת ערים, בשתי מלחמות העולם. ב-1917, אחרי הפצצות גרמניות על בריטניה, צעק ראש הממשלה לויד ג'ורג' בנאום לקהל של פועלים בלונדון, "אנחנו נחזיר להם הכל, ונחזיר להם בקרוב. נפציץ את גרמניה בריבית דריבית".

הבליץ במלחמת העולם השנייה הוחזר בריבית דריבית מעל אדמת גרמניה. ההפצצות היפניות על ערי סין הוחזרו בריבית דריבית בהפצצות התבערה על טוקיו. זו לא היתה נקמה גרידא; כללי המלחמה נוצרים בהסכמה הדדית. ההגנות ההומניטריות שלמדנו לקבל כמובנות מאליהן, כאילו מדובר בחוקי טבע, הן למעשה הסכמות בין שני צדדים.

ב-14 בספטמבר 2001, הנשיא ג'ורג' בוש הבן עמד בגראונד זירו, ובינות להריסות מגדלי התאומים השמיע באוזני הקהל הניו יורקי הד מדבריו של לויד ג'ורג'. "אני שומע אתכם, שאר העולם שומע אתכם, והאנשים שהפילו את הבניינים האלה ישמעו את כולנו בקרוב".

מאז אנחנו מדשדשים בוויכוח מתמשך שמבוסס על ההנחה השגויה שעל האנשים ההם בכלל חלים כללי מלחמה מסוג כלשהו. עצם קיומו של הטרור הוא הוכחה ניצחת להרסנות ולחוסר-התוחלת שבניסיון הזה להתייחס ללוחמים שמיקמו את עצמם מחוץ לאמנה החברתית כאילו שהם כלולים בתוכה.

ההדדיות הופכת את מוסר הלחימה לדבר שמווסת את עצמו. אם אתה מטיל פצצות תבערה על ערים, מישהו אחר יטיל אותן על הערים שלך. אם אתה רוצה שהשבויים שלך יקבלו טיפול הולם, אתה חייב לתת טיפול כזה גם לשבויים שלקחת.

הדדיות כזאת היא ההסכם הבינלאומי היחיד שיש לו משמעות אמיתית. היא מוציאה את ההתנהגות ההומניטרית מתחום האידיאליזם ומכניסה אותו לתחום הרציונלי של אינטרסים עצמיים. היא יוצרת מסגרת ישירה ויעילה לפרסים ועונשים, שלא נשענת על חבר הלאומים או האו"ם.

בימי המלחמה הקרה, ההדדיות הצילה את העולם. הדבר היחיד שעצר את ברית המועצות מלתקוף את מערב אירופה בטנקים ונשק גרעיני היה הידיעה שכל מה שהיא תעשה, ייעשה לה בחזרה. "השמדה הדדית מובטחת" (MAD) גרמה לכך שתמו ימי ארוחות החינם. משטר ההרתעה היה מפחיד, אבל הוא הכריח את כולם להתנהג במוסריות שאף אחד מהמצעדים היבבניים נגד חימוש גרעיני לא היה מסוגל להגשים.

פירוז גרעיני חד-צדדי היה הופך את מלחמת העולם השלישית לבלתי נמנעת, בכך שהיה מציע לברית המועצות ארוחת חינם - האפשרות לבצע מחטף בלי להסתכן במענה אפקטיבי. 

אבל עידן ארוחות החינם הגיע בסופו של דבר, עם הטרור. החלנו באופן חד-צדדי הגנות שונות על טרוריסטים, שאותן הן לא מחילים עלינו. טרוריסטים פטורים מדיני המלחמה, בעוד שכל השאר חייבים לעמוד בהם. זה מהווה תמריץ לטרור והופך את הלחימה בו למשימה מרה ובלתי-אפשרית.

מלחמתה של ישראל בחמאס ממחישה את האופן שבו הומניטריות חד-צדדית מוציאה את הלחימה מהקשרה, ויוצרת סטנדרט למלחמה צודקת שבו אי-אפשר לעמוד. בלי ההקשר שנגזר ממה שהאויב עושה, נותר רק ההכרח לפעול לפי אמות מידה אבסורדיות שבהן אזרחים בצד השני לעולם לא נהרגים, אפילו כשהאויב משתמש בהם כמגינים אנושיים.

הלונדונים שהאזינו ללויד ג'ורג', הניו יורקים שנכחו בנאומו של ג'ורג' בוש הבן, הישראלים שהקשיבו לבנימין נתניהו - כולם הבינו את ההקשר שבו יתרחש השלב הבא בעימות. זה היה ההקשר שנוצר על-ידי הטקטיקה שבה השתמשו אויביהם.

אבל ההקשר הפך לדבר מוקצה בלחימה. כיום כל המלחמות חייבות להיות מנוהלות בהתאם לאותו סטנדרט בלתי-אפשרי ליישום.

במלחמות מודרניות תמיד נפגעו יותר אזרחים מלוחמים. ישראל משקיעה מאמצים קדחתניים בהבאת יחס הנפגעים ל-1:1, על אף שמדינות מודרניות בדרך כלל מגיעות ליחס כזה רק בסיפורי מעשיות תעמולתיים. אבל גם יחס של 1:1 הוא סוג של הקשר מהסוג הישן, ואילו עכשיו מלחמות נבחנות רק בהקשר של תמונת הזוועה התורנית ולא בשום היבט אחר.

"החשד שנושאי נשק פועלים בקרבת מקום לא מצדיק תקיפות שמסכנות את חייהם של כל-כך הרבה אזרחים חפים מפשע", אמרה דוברת מחלקת המדינה, ג'ן סאקי. הדוברת דורשת שההתקפות הישראליות על טרוריסטים יעמדו בסטנדרט גבוה יותר מההתקפות על טרוריסטים שמבצעת המדינה שלה-עצמה. זה אבסורד נטול כל היגיון, מפני שהסיבה היחידה שתוכנית המל"טים לא קוצצה על-ידי אובמה היא היותה האלמנט היחיד שעדיין מוכיח את עצמו במלחמה נגד הטרור.

אבל כשמלחמות מופשטות מההקשר שלהן, מדינות מוצאות את עצמן מחויבות למרדף אינסופי בעקבות סטנדרט בלתי-אפשרי שתמיד ניתן לשיפור והרחבה. בכל פעם שישראל מיישמת על עצמה סטנדרט גבוה עוד יותר מבעבר, קו הסיום מוזז הלאה לעבר סטנדרט שונה. ועכשיו ישראל סופגת גינויים על חיסול מחבלים מחוץ לבתי ספר של אונר"א, כאילו ההתקפה היתה בתוך בית הספר; וזאת למרות שבתי הספר של אונר"א הם מלכתחילה בסיסי טרור מוכחים.

מן הסתם, ישראל לא יכולה להילחם בטרוריסטים שפועלים בקרבת אזרחים מבלי להרוג באזרחים כלשהם. אבל גם נאסר עליה להרוג אזרחים בכלל, מפני שבעימות נטול הקשר, כל הרג של אזרחים הוא בלתי-מוצדק.

הכללים האלה היו הופכים את הניצחון על גרמניה הנאצית והאימפריה היפנית לבלתי-אפשרי. אילו צ'רצ'יל ורוזוולט היו דבקים באמונה שהפצצת ערי אויב היא רצח עם, דבר לא היה מונע את הפיהרר היטלר והגנרל טוג'ו מלבצע רצח עם אמיתי באירופה ואסיה. ומאוחר יותר, אם ארה"ב לא היתה מטילה 630,000 טון פצצות על קוריאה הצפונית, כל הקוריאנים היו חיים עכשיו תחת שושלת קים. 

למרות הדוגמאות ההיסטוריות, כיום המלחמות שלנו מתקיימות באזור דמדומים שבו להקשר כבר אין משמעות. במקום להילחם באויבים רצחניים ששואפים להשמיד עמים שלמים, אנחנו מתאבקים עם עצמנו ומתווכחים על יחס הנפגעים הדרוש לנו כדי להיות מוסריים.

בכל מלחמה, מקוריאה לווייטנאם למלחמה בטרור, ארה"ב נעשתה הססנית יותר בחתירה לסיום מהיר באמצעות שימוש בכוח מכריע - דבר שהוביל לעימותים ארוכים ומדממים עוד יותר. 
הצעתו המקורית של הגנרל קרטיס למיי להכנעה מהירה של קוריאה הצפונית על ידי התקפה מסיבית על האוכלוסייה האזרחית נחשבה לבלתי-מוסרית. וכך, הגישה היותר "מוסרית" הובילה למספר גבוה בהרבה של נפגעים בשני הצדדים ולחלוקת קוריאה. אותה גישה "מוסרית" הובילה גם בווייטנאם ליותר נפגעים ובסופו של דבר גם לתבוסה במלחמה. המלחמה בטרור הפכה למלחמה קבועה, שבה נהוגה גרסה מעוותת של מוסר שמבטיחה שלא יהיה לה סוף.

ישראל לכודה באותם דמדומים מוסריים. ניסיונה להפוך את המלחמה למוסרית רק מתח את הלחימה עד בלי די תוך הגדלת מספר הנפגעים בשני הצדדים. ההומניטריות החד-צדדית שבה ישראל נוקטת מטילה את כל האחריות עליה, ומותירה את המחבלים חופשיים לפעול בכל טקטיקה שיבחרו. זה לא מרשם לצמצום האבידות האזרחיות, אלא להעצמה הולכת וגוברת שלהן.

המלחמה הצודקת היא לא מלחמה שבה אין אזרחים מתים. היא מלחמה שמסתיימת מהר ובאופן מכריע בניצחונו של הצד שמתאפיין, לפי נסיבות ההקשר, באנושיות רבה יותר בזמן שלום מהצד המפסיד. מלחמות הן לא אידיאליות - הן חתירה לרע במיעוטו. הדרך היחידה לנהל מלחמה מוסרית היא לזכור שמוסריותה של מלחמה שווה למוסריותו של מצב השלום שהיא מביאה בסיומה.
 
===
 
תגובות

אונר"א הוא חמאס

בימים אלה סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם (אונר"א) נמצאת בחזית המלחמה מול תנועת החמאס בעזה, ועולה שוב ושוב לכותרות כשבתי הספר שלה סופגים ירי או נחשפים כמצבורי רקטות. אם אזרחים עזתים מנוצלים כמגינים אנושיים, במקרה של ארגון אונר"א נראה שמדובר במגן אנושי בגודל של ארגון שלם. ואת הנקודה הזו יש לחדד: אונר"א אינו המגן האנושי של חמאס – הוא בעצמו חמאס.

העובדה שאונר"א שייך לאו"ם, יחד עם הלוגו והסמלים הכחולים, מטעה אותנו וגורמת לנו לחשוב עליו כעל ארגון הומניטרי בינלאומי. בפועל, זהו ארגון ערבי-מוסלמי במימון ופיקוח בינלאומיים. המצב בעזה הוא שאונר"א מתפקד כארגון פלסטיני ענקי, בפיקוח קומץ של זרים – שנוטשים לרוב לחו"ל בזמן לחימה. ומאחר שאונר"א מגדיר 80% מתושבי עזה כ"פליטים", הוא מנהל בשמם מדינה נתמכת סעד, הגדולה מסוגה בעולם.

חשוב לדעת שאונר"א הוא המעסיק השני בגודלו ביו"ש ובעזה אחרי הרשות הפלסטינית, והרוב המכריע של עובדיו הם "גיוס מקומי". חלקם היחסי של העובדים המקומיים בכוח האדם הוא, לפי נתונים שונים שהתפרסמו, בין 90% ל-99%.

לצוות של אונר"א בעזה יש איגוד עובדים משלו. בבחירות הפנימיות ב-2012 זכה הגוש הפרו-חמאסי בתמיכת רוב חברי האיגוד, עם 25 מתוך 27 מושבים בוועד המנהל. עוד ב-2009, כשנשמעו דיבורים על עריכת רפורמה באונר"א על-ידי סילוק חברי חמאס משורותיו, כתב עורכו של "פלסטין", עיתון של חמאס, מאמר מערכת בצורת מכתב פתוח לראש הסוכנות בעזה: "לפטר את עובדי הסוכנות בגלל השתייכותם הפוליטית פירושו לפטר את כל עובדי הסוכנות, כי [...] הם כולם חברים ב'התנגדות', בצורותיה השונות". החמאס אפוא מכירה בכך שאיו הבדל בין אנשי אונר"א בעזה לאנשיה שלה עצמה.

גם בעיני אונר"א עצמה אין כל בעיה בכך שהרוב המוחלט של עובדיה המקומיים הם חלק מארגון הטרור. "אני בטוח שיש פעילי חמאס שמקבלים משכורת מאונר"א", אמר מפקח כללי לשעבר של הסוכנות, "ואני לא רואה בזה פשע". הוא הוסיף: "המשמעות של חמאס כארגון פוליטי היא לא בהכרח שכל פעיל הוא מיליטנט, ואנחנו לא עורכים בדיקה פוליטית ופוסלים אנשים בעלי השתייכות מסוימת לעומת אחרים". שלא לומר, שאם אונר"א תפטר את פעילי חמאס שמקבלים ממנה משכורת, לא יישאר לה אף עובד.

על אף שביו"ש חיים יותר ערבים מוסלמים מאשר בעזה, בתחומי הרצועה ישנם יותר פליטים "רשמיים", כך שאונר"א מכוון לשם יותר מימון ומשאבים. כך, אונר"א מנהל רק 96 בתי ספר ביו"ש, לעומת 245 בעזה. ביו"ש הוא מעסיק פחות מ-3,000 איש, ובעזה – יותר מ-10,000.

למה חמאס, תנועה שמשקיעה מאמצים אובססיביים בשטיפת מוחם של ילדים כדי להפוך אותם לדור השהידים הבא, מרשה לארגון זר לנהל מערכת חינוך ל-232,000 תלמידים? הסיבה היא שעזה, חמאס ואונר"א הם אותו הדבר.

תחום בולט שבו מתבטאת שליטתו של חמאס באונר"א בעזה הוא בתי הספר של הסוכנות, שמעודדים טרור איסלאמי. בנוסף, בתי הספר של אונר"א הפכו למוקדי לחימה בעימותים בין ישראל לחמאס, מכיוון שבתי הספר האלה משמשים את ארגון הטרור כבסיסי גיוס ופעילות מבצעית.

ההאשמות והאשמות-הנגד שנשמעות בשבועות האחרונים סביב ההתקפות על ומבתי ספר של אונר"א הן שידור חוזר של דפוס האירועים שנראה במבצעים הקודמים. רק המקומות והשמות השתנו. הכותרות בתקשורת, כמו "הפגזה ישראלית הרגה עשרות בבית ספר של האו"ם בעזה" ו"טבח בחפים מפשע בהפגזת בית ספר של האו"ם", חוזרות על עצמן בעקביות. "מעשי הטבח" שבהם נהרגים מחבלי חמאס שהשתמשו בבתי הספר של אונר"א כבסיסי צבא מופיעים בכל עיתון, ואונר"א חוזרת על אותם שקרים.

בזמן המבצע הנוכחי, אונר"א "מצאה" רקטות של חמאס בשלושה מבתי הספר שלה. אבל זה רק קצה הקרחון, כי כל בית ספר של אונר"א הוא בית ספר של חמאס. הסוכנות מודה שהוא משתמש בבתי הספר שלה כדי לאחסן רקטות; שיש לו פעילים בשורותיה; ושרקטות נורו "לתוך ישראל מקרבת מתקני או"ם ואזורי מגורים". הדבר שבו היא מסרבת להודות הוא שיש לה אחריות כלשהי למצב שבו היא מתפקדת כזרוע של ארגון טרור. אם ארגון מורכב ברובו מפעילי חמאס שמשתמשים בו כדי להגשים מטרות של חמאס, אז הארגון הזה הוא חמאס לכל דבר ועניין.

השימוש של חמאס באונר"א כפנים הציבוריים שלו הוא פשע מלחמה, אבל טרוריסטים, כידוע, מבצעים פשעי מלחמה בלי לחשוב פעמיים. האו"ם ואונר"א, לעומת זאת, שותפים ביודעין לפשע המלחמה הזה בכך שהם מאפשרים לחמאס להמשיך ולנצל את הסוכנות הבינלאומית לצרכיה.

חמאס נמצאת ברשימת ארגוני הטרור הזרים של ממשלת ארה"ב. העברת מימון לארגון הזה מנוגדת לחוק האמריקני. אבל בכך שארה"ב מממנת את אונר"א, היא משלמת לחמאס ומשתתפת בפשעי המלחמה שלו. שימוש במתקנים אזרחיים והומניטריים למטרות צבאיות הוא פשע מלחמה כשלעצמו; שימוש בהם כבסיס להתקפות נגד אזרחים בידי תוקפים שאינם לובשים מדים מוסיף פשעי מלחמה נוספים למאזן.

ועדיין, ארה"ב היא המממנת הגדולה ביותר של אונר"א. רק בשנת 2013 היא העבירה לסוכנות כ-294 מיליון דולר, מתוכם 130 מיליון לפעילות העיקרית והשאר לפרויקטים שונים. פעולותיה של הסוכנות בעזה לא היו מתאפשרות לולא המימון הזה. מקרה שבו נחשפה הכתובת האמיתית של התמיכה הכספית האמריקנית התרחש בביקורו של ג'ון קרי בעזה ב-2009, שבמהלכו מנהל אונר"א ברצועה מסר לו מכתב מחמאס. זו הייתה עוד הוכחה לכך שלא זאת בלבד שעובדי הסוכנות המקומיים למעשה עובדים בשביל חמאס, אלא שהנהגת אונר"א אף משתפת פעולה בגלוי עם ארגון הטרור.

ה"פליטים" הפלסטינים המקוריים, שאונר"א הוקמה כדי לטפל בהם, כבר מתו ברובם. כך הפכה הסוכנות לעוד מוסד או"ם מנופח ושערורייתי, שמספק מימון למדינת סעד של "מחנות פליטים" – ותיקים, גדולים ומפותחים יותר מערים רבות במזרח-התיכון.

עובדי אונר"א פועלים כטרוריסטים כשהם משתמשים במתקני הסוכנות למטרות צבאיות, אבל אז חוזרים להיות נציגי או"ם כשישראל מגיבה בכוח. חמאס משתמש בבתי הספר של אונר"א, וכשמגיעה התקפת הנגד, הסוכנות מגנה את ישראל ודורשת הפסקת אש. בצורה כזו אונר"א היא למעשה מסכה שחמאס עוטה ומסיר כרצונו. זה נכס טקטי לארגון הטרור, שמעצים את יכולתו להשתמש באסטרטגיית המגן האנושי. ואונר"א לא מסכנת רק אזרחים ישראלים, אלא גם אזרחים עזתים שמנוצלים כמגינים אנושיים בידי ארגון טרור, שמתחזה לצוות עובדים של ארגון הומניטרי בינלאומי.

הנושא הזה עלה לא מעט בעבר. כבר אי-אפשר לעבור לסדר היום לנוכח סדרת ההתחמקויות וההכחשות של אונר"א, שמודה בתוכן ההאשמות בדבר השתלטות חמאס עליה, ובאותו זמן טוענת שפעילי חמאס בשורותיה הם ניטרליים ושאין להם קשר לאחסון וירי רקטות מתוך בתי הספר שלה.

אסור שארה"ב תהיה מעורבת בהסתה והשחתה של ילדים, ותיקח כסף מבתי הספר שלה כדי לנתב אותו להפצת שנאה וטרור. הגיע הזמן לשלול מאונר"א את המימון האמריקני.

===


התרגום פורסם לראשונה באתר "מידה"
תגובות

Saturday, August 2, 2014

מיליון הפסקות אש

למי שאוהב הפסקות אש, זה הזמן המושלם לחיות בו. אזרחי ישראל – אלה שלא נפגעו מירי החמאס – סופגים מדי יום הפסקות אש שמספרן משתווה כמעט לזה של התקפות הטרור על המדינה. הפסקת אש חדשה מגיעה מדי כמה דקות ונמשכת בין דקה לשעה לכמה שעות, עד שחמאס שוב מתחיל לירות רקטות או להסתנן דרך מנהרות כדי לתקוף אזרחים.

"מלחמה – בשביל מה זה טוב?", שרו ה-Temptations בשנות השישים. התשובה הפשוטה היא שמלחמות, כשהן מבוצעות כהלכה, מונעות את הצורך להמשיך ולהילחם. אבל הפסקות אש עם חמאס לא טובות למטרה הזאת, או לכל מטרה אחרת. חמאס מפר את הפסקות האש של עצמו. הוא מכריז עליהן, ואז מכחיש את ההכרזה. נראה שיש לו אפילו יותר עמדות בנושא הזה מאשר מספר הדעות של ג'ון קרי על עיראק.

הפסקות האש החד-צדדיות של ישראל עם חמאס הן חסרות ערך באותה מידה כמו הנסיגה מעזה, שאפשרה לחמאס להשתלט על הרצועה. הפסקות האש לא מפסיקות את הלחימה. הן לא שמות סוף לאלימות. את התפקיד הזה ממלאת המלחמה.

אבל לג'ון קרי יש אובססיה להפסקות אש. העובדה שהן נטולות כל ערך לא מנעה מהדיפלומט הכושל הזה לשלוף אותן מהשרוול פעם אחר פעם. קרי הגן על התעקשותו לצרף את ישראל למועדון "הפסקת האש הרגעית" באמצעות הטענה שסדרה ארוכה מספיק של הפסקות אש כושלות תוכל בסופו של דבר להפוך להפסקת אש אחת גדולה ומוצלחת.

מדיניותו הכלכלית של אובמה בנתה הרים של חובות, על בסיס התיאוריה שחוב גדול מספיק יהפוך בסופו של דבר לעושר. התיאוריה בדבר מיליון הפסקות האש הכושלות שמובילות יחד לשלום מבוססת על אותו עיקרון, שהועבר מתחום הכלכלה לתחום השקרי באותה מידה – דיפלומטיה בינלאומית.

"המומנטום שנוצר על-ידי הפסקות האש הקצרות האלה הוא הדרך הטובה ביותר להשיג הפסקת אש יציבה", אמר קרי. בינתיים המומנטום היחיד מגיע מכיוון רקטות החמאס שנופלות על ישראל בכל פעם שמוכרזת הפסקת אש. אבל אולי זה המומנטום שאליו התכוון קרי: אם מספיק רקטות ייפלו על ישראל, אולי בסוף היא תוותר על השאיפה להכות בחמאס ותתפשר על התנאים של קטאר.

בספר הזיכרונות שפרסמה לאחרונה הילרי קלינטון, "בחירות קשות", מופיעה תמונה שבה נשיא מצרים המודח, מוחמד מורסי, מישיר מבט אוהב לתוך עיניה של קלינטון. מתחת לתמונה כתובה הטענה הכוזבת, "מורסי עזר לי להוביל משא ומתן להפסקת אש בין החמאס בין ישראל והחמאס, שמחזיקה מעמד עד היום".

כשקלינטון כתבה "עד היום", היא בוודאי התכוונה ליום האחרון שבו מישהו קנה עותק של הספר הזה – שערימות ממנו משמשות כמעצורים לדלתות ברחבי אמריקה. כך או כך, הפסקת האש שהאחים המוסלמים במצרים השיגו עם האחים המוסלמים בעזה לא החזיקה מעמד.

התקפות הרקטות על ישראל מעולם לא נפסקו. אובמה, קרי וקלינטון רק העמידו פנים שזה מה שקרה. העזתים היו כל-כך נואשים למשוך את תשומת לבה של וושינגטון לתאוות הרצח שלהם, שהם אפילו ירו רקטות בזמן ביקורו של אובמה בשדרות. הביקור ההוא התקיים ב-2008, לפני שאובמה למד להוריד את מפלס האוקיינוסים, לתת חנינה למסתננים הבלתי-חוקיים ממקסיקו, ולתקוע לישראל סכין בגב.

"משימתה הראשונה של כל מדינת לאום היא להגן על אזרחיה", אמר אובמה לתושבי העיר שהתפרסמה כמקלט של המדינה. "אם מישהו היה משגר רקטות על הבית שלי, שבו שתי בנותיי ישנות בלילה, הייתי עושה הכל כדי לעצור את זה. והייתי מצפה מהישראלים לנהוג באותו אופן".

אבל בביקורו ב-2013, אובמה דילג על שדרות. הוא התעלם מהמחבלים שירו עליה רקטות, על אף שהם הצמידו לו את הכינוי "כלב רומאי"; הוא העדיף לבקר את מנהיג הפת"ח. כולם העמידו פנים שהפסקת האש עדיין נמשכת. רק הישראלים התקשו לשחק את התפקיד שנועד להם, כי הם עדיין ספגו מטחים באופן קבוע.

הדוברת של קרי, ג'ן סאקי, הסבירה ש"אנחנו ממוקדים עכשיו בהפסקות אש לטווח קצר, שיכולות להיבנות זו על זו". כמו שכל פועל בניין יוכל להעיד, אם מניחים חפצים שבירים ורעועים אלה על אלה מספר אינסופי של פעמים, התוצאה לא תהיה מבנה שמתאים למגורים. אבל נראה שמפלגת השלטון האמריקאית לא יודעת איך לבנות דברים, בין אם הם כלכלות או הפסקות אש.

אופן ההתבטאות של סאקי הוא חלק משינוי גדול יותר בציפיות הדיפלומטיות בנוגע לתהליך השלום. ישראל נתבעת לקבל מיליון הפסקות אש, לא משנה כמה הן ריקות מתוכן, מכיוון שהפסקת אש נחשבת לדבר טוב כשלעצמו – ללא קשר לשאלה אם התוצאה שלה טובה או רעה. אם מלחמות הן תמיד שליליות, אז הפסקות אש הן תמיד חיוביות. אפילו אם במציאות, ניצחון במלחמה מוביל בפועל לשלום והפסקות אש רק מובילות לעוד מלחמות.

האידיאליזם של פעילי השלום הצטמק: עכשיו הם כבר לא שואפים להסכם שלום יציב ומתמשך, אלא להפסקת אש שאורכה הוא הזמן שלוקח לחבורת מחבלים מבית חנון לטלטל את הרקטה שלהם מהמסגד אל בית ספר של אונר"א. השינוי הזה הוא תוצאה של הסתגלות מצד הדיפלומטים והפעילים למציאות שאותה מכתיב להם חמאס. הפסקת האש הזמנית, שבה לחמאס מותר להמשיך להרוג ישראלים ולישראל אסור להרוג את המחבלים, היא האידיאל החדש.

הפסקת האש הזו היא בעצם תהליך השלום שהופשט מהתחפושת שלו: שניהם פועלים בדיוק באותה צורה. מחבלים תוקפים את ישראל. ישראל משיבה מלחמה. הצלמים מביאים מהשטח תמונות מבוימות של זוועות ישראליות. הדיפלומטים צצים ודורשים שישראל תספק ויתורים למחבלים בתמורה לכך שלא יירו עליה. הוויתורים מתממשים, והמחבלים ממשיכים לירות בכל זאת.

הפסקות האש הן אותו סיפור ישן, רק בלי הדיבורים הריקים על "שלום בזמננו". אין הבטחות לדו-קיום. אין מזרח תיכון חדש. הפסקת האש היציבה שאליה חותר קרי אמורה להיות מושגת באמצעות ויתורים ישראליים, כפרס לחמאס על כך שהוא הפר את כל הפסקות האש הקודמות. לנסות להשיג הפסקת אש מתמשכת על-ידי מתן פרסים למחבלים שמפרים הפסקות אש, זה כמו לצבור חובות של טריליוני דולרים במטרה להתעשר.

כולם, ממזכ"ל האו"ם ועד הילרי קלינטון, ממשיכים לצעוק שחייבים להשיג הפסקת אש מיידית. אבל מה היא אמורה להשיג, בהתחשב בעובדה שהבעיה כאן היא טרור? עם כל תבוסתנותו של הממשל האמריקאי הנוכחי, הוא עדיין לא הכריז על הפסקת אש עם אל-קעידה, ולא משנה כמה אזרחים, כולל ילדים, נהרגים תוך כדי המלחמה נגדו.

הפסקת אש היא נטולת תכלית אפילו יותר מתהליך שלום. לתהליך כזה לפחות יש יעד כלשהו, בעוד שהפסקת אש היא רק הפרעה זמנית בעימות, לא קץ המלחמה. וכך הרקטות ממשיכות להתעופף שנה אחר שנה, במלחמה שלעולם לא מסתיימת.

מיליון הפסקות אש לא מובילות לשום מקום. לארה"ב אין הפסקת אש עם אל-קעידה. להפך, אובמה רק ממשיך בהבטחותיו להביס את אל-קעידה. ישראל מנהלת מלחמה משלה נגד הטרור; האם לא מגיע לה לנצח?
תגובות

Wednesday, July 30, 2014

המטרה האמיתית של אובמה בעזה


בזמן שחיילי צה"ל נלחמים ונהרגים בעזה ומשפחות ישראליות מצטופפות במקלטים, הם משמשים כפיונים בידי גברים ונשים בחליפות שיושבים בהיכלי הדיפלומטיה ומנהלים משחק גדול בהרבה מכפי שנדמה. במלחמה הקרה, ישראל היתה פיון בעימות העל בין ארצות הברית וברית המועצות – ובתקופה האחרונה היא חזרה לתפקד ככלי משחק בסיטואציה דומה.

המדינאים והדיפלומטים תמיד השתמשו בישראל כמנוף ללחץ על מדינות ערב. כשהן נכנסו לתחום ההשפעה הסובייטי, נולדו "היחסים המיוחדים" עם אמריקה. היחסים האלה השיגו את יעדם כשמצרים נקרעה מידי ברה"מ, והם שרדו עד היום בזכות הקשרים הרגשיים והתרבותיים בין ישראל וארה"ב.

עכשיו אובמה משתמש בישראל כמנוף כדי לדחוק את מצרים חזרה למחנה האיסלאמיסטי. כשמצרים דחתה את האחים המוסלמים, היא שברה בכך את האביב הערבי; האיסלאם הפוליטי, שנדמה היה שעלייתו מובטחת, חזר להיות מופע אימים שנציגיו הבולטים הם ארגוני טרור ודיקטטור טורקי מטורף. מצרים היתה המקום שבו אובמה בחר להתחיל את האביב הערבי, ומצרים היא עדיין המטרה שלו. ישראל היא רק האמצעי.

הסיבה שישראל מעולם לא הורשתה לנצח באמת באף מלחמה היא תפקידה כמנוף מדיני. בכך שישראל היתה "מנוף מוצלח" במלחמה הקרה, היא הצליחה לפגוע במצרים במידה מספקת כדי לגרום לה לשבת לשולחן המשא ומתן בחסות ארה"ב ולעבור לתחום ההשפעה המערבי.

אי-אפשר היה להרשות לישראל להגיע לניצחון גדול מדי, כי במקרה כזה לא היה נשאר על מה לדון. ובאותו אופן, לא היתה כוונה להרשות לישראל לשמור בידיה את השטח שבו זכתה, מפני שאז לא היה למצרים כל סיבה להיכנס למשא ומתן. לפעמים, כמו במלחמת יום הכיפורים, אפילו ציפו מישראל להפסיד כדי שיהיה אפשר לכפות מו"מ בין המדינות.

אם מחליפים את מצרים בפת"ח, אפשר להבין איך בא לעולם תהליך השלום ההרסני. וכשמחליפים את פת"ח בחמאס, מגיעים לנקודה שבה אנחנו נמצאים עכשיו.

תמיכתו הראשונית של אובמה במלחמה הנוכחית של ישראל נגד חמאס היתה רק במידה הדרושה כדי להביא את ארגון הטרור לשולחן המו"מ, וברגע שחמאס יבוא לדיונים, וושינגטון תתמוך בדרישותיו נגד ישראל בתמורה לשילוב האחים המוסלמים (שחמאס הוא ענף שלהם) באג'נדה של הבית הלבן. ישראל היא רק האמצעי; האחים המוסלמים והאיסלאם הפוליטי הם היעד. מימוש היעד הזה אולי יוביל לחיסול המערב, אבל את המדינאים והדיפלומטים הנמרצים זה לא ממש מעניין.

המטרה האמיתית של המלחמה שחמאס יזם היא לא ישראל, אלא מצרים. המערכה המצרית לדיכוי האחים המוסלמים כלל גם את חמאס, ופגע בו יותר מכל פעילות ישראלית נגדו. ובעיקר, הדחת האחים המוסלמים מהשלטון היתה מפלה משמעותית לתומכות הגדולות באביב הערבי: קטאר, טורקיה, ובנות בריתן במערב. מערך הכוחות החדש הציב את קטאר, טורקיה, אובמה והאיחוד האירופי בקבוצה אחת, ובקבוצה השנייה את סעודיה, מצרים, ירדן, ישראל ופת"ח. השלב הנוכחי במלחמת ישראל-חמאס נועד לשבור את המערך הזה.

ההתקרבות של אובמה לאיראן עודדה את המוסלמים הסונים לתת גיבוי לדאע"ש, מה שהוביל אותו להישגים מרשימים בעיראק. קטאר וטורקיה, שעומדות בו-זמנית הן מאחורי אל-קעידה והן מאחורי האחים המוסלמים, השתמשו בהצלחות דאע"ש כהוכחה למיתוס לפיו משקל הנגד היחיד לאל-קעידה הוא האיסלאם הפוליטי של האחים המוסלמים. במציאות, האיסלאם הפוליטי וארגוני הג'יהאד תמיד היו שני צדדים של אותו מטבע, אבל הטיעון הזה בכל זאת מצליח לשכנע רבים בזירה המדינית.

מצרים הכניסה את שד האחים המוסלמים חזרה לבקבוק כדי למנוע את הישנותן של בריחות האסירים ההמוניות, התקפות הטרור ואלימות הרחוב, שהצליחו לשחרר את מורסי ואנשיו ובהמשך אפשרו להם לנסות להשתלט על הצבא המצרי. ועכשיו, הדרך להעלות שוב את האחים המוסלמים לשלטון במצרים עוברת במגרש של  חמאס.

חמאס תקף את ישראל. להתקפת הנגד של ישראל על חמאס ניתן גיבוי מספיק כדי להכניס את ארגון הטרור למו"מ. אבל התוכנית היתה שברגע שיוזמת הפסקת האש תונח על השולחן, הכוח להכתיב את תנאי העסקה יילקח מידי מצרים ויינתן לשתי פטרוניותיו של חמאס – קטאר וטורקיה. כדי שהניסיון הזה יצליח, היה על אובמה לתת לישראל חבל ארוך מספיק כדי להילחם, ואז למשוך אותו חזרה ברגע הקריטי ביותר.

בינתיים, מצרים ניסתה לפעול בהתאם לתפקידה המסורתי ולהביא את חמאס להסכים לתנאי הפסקת האש המקוריים. אבל זה לא התאים לאינטרסים של הבית הלבן, ולכן התעורר הצורך לחבל בדיוני הפסקת האש על-ידי התערבות פוליטית בשם חמאס. ומי מתאים יותר להתערבות כזאת מאשר מזכיר המדינה ג'ון קרי.

מצרים, ישראל ופת"ח לא רצו שקרי יגיע לאזור. אבל קרי התעקש לבוא בכל זאת. נוכחותו של מזכ"ל האו"ם באן קי-מון היתה רצויה עוד פחות, אבל קטאר שיגרה אותו לסיבוב דיונים. קרי, האו"ם וחמאס הפכו כולם לזרועות ארוכות ששלחה קטאר למצרים וישראל.

ארה"ב והאו"ם לחצו להפסקת אש מיידית. ישראל קיבלה את הפסקת האש כמה פעמים, אבל חמאס המשיך לירות בכל פעם. בעוד ישראל חשבה שהיא מוכיחה את כוונותיה הטובות ורצונה בשלום, למעשה היא נתנה בכך לחמאס את הכוח לקבוע את תנאי הפסקת האש. מרגע שהחמאס קיבל את הכוח הזה, מילוי דרישותיו הפך לגורם המכריע בסיום הלחימה.

אחד הנכסים הפוליטיים המעטים שנותרו למצרים היה היכולת להפסיק את אלימות החמאס. עכשיו קטאר וטורקיה, יחד עם ארה"ב, חתרו תחתיה והוכיחו שהיא כבר לא מסוגלת לכך. במקביל, ארה"ב והאו"ם לחצו על ישראל להסכים לתנאי הפסקת האש לפי תכתיבי קטאר וטורקיה, המוטים לטובת החמאס ונגד ישראל ומצרים.

אלא שדיפלומטיה מעולם לא היתה הצד החזק של קרי. ההתערבות הבוטה שלו בשליחות קטאר הכעיסה וניכרה את כל הצדדים.

נתניהו החליט להאריך את המבצע נגד חמאס, ולפי נתוני הסקרים, רוב גדול של אזרחי ישראל רוצה לגמור את העבודה בעזה. הפת"ח חושד שאובמה עומד לתמוך בחמאס בהפיכה נגדו. וראשי הצבא המצרי כבר מכירים היטב את האסטרטגיות הדיפלומטיות הכושלות של אובמה, שתמיד מתפוצצות לו בפרצוף.

היעד האמיתי של המלחמה הזאת היה לחתור תחת מצרים. מצרים היתה אמורה לתפוס את מקומה החדש במערך הכוחות בכך שתהדק את קשריה עם חמאס ותגיע לפשרה עם האחים המוסלמים. היה ומצרים לא תשתף פעולה, האחים המוסלמים יוכלו לנצל את הזעם הציבורי נגד ישראל ובעד חמאס כדי להפיל את השלטון המצרי בפעם השנייה.

זו כנראה שאיפתם של המדינאים שעומדים מאחורי המלחמה הזאת. אבל אם מצרים תמשיך להתנגד לחמאס וישראל תצליח לקדם תוכנית לפירוז עזה, השאיפה הזאת תיכשל.
1 תגובות

Monday, July 28, 2014

שובם של המתיישבים הצבאיים

המונח "מתיישב צבאי" כבר יצא מהאופנה בעולם החדש והמופלא שלנו, שבו "שום אדם אינו בלתי-חוקי" ו"כל פליט זכאי ליישוב מחדש".

מדי פעם אולי יגיח איזה פרופסור להיסטוריה, שידקלם ממשרדו את תולדותיהן של המושבות הצבאיות בתקופת האימפריה הרומית. הוא יזכיר את סוף דרכן של הקולוניות ההן - שמהן עתיד להתגלגל גם המונח "קולוניאליזם" - ואולי גם ימשיך ויתאר את השימוש באותה שיטת התפשטות במאה ה-16. אבל שם הדיון ייפסק; הוא יקפיד שלא לדבר על ההווה.

ובכל זאת, מי שמתכוון לכבוש שטח או לתפוס את השלטון צריך להיעזר בהתיישבות צבאית כדי לבסס את שליטתו בהם. המתיישב הצבאי עשוי להיות חייל משוחרר, אבל לעתים קרובות יותר הוא פשוט אדם שהאימפריה, בהווה או בעתיד, לא מוצאת בו תועלת אחרת. הצארים נזקקו לצמיתים; המתיישב הצבאי של היום, שנוחת בשדה התעופה של ניו יורק או לוס אנג'לס, עשוי להיות איכר שערכו נמוך עוד יותר מבחינת תרבות המוצא שלו.

המתיישבים הצבאיים של מקסיקו הם לא צבא. לעתים קרובות הם אפילו לא מקסיקאים. אבל הם הצליחו לכבוש מחדש את קליפורניה בלי ירייה אחת (אם לא לוקחים בחשבון את החיסולים הפליליים ברחובות הערים).

בזמן שארצות הברית שלחה עשרות מיליוני חיילים בניסיון כושל לשלוט בעיראק ובאפגניסטן, מקסיקו השתלטה על קליפורניה בעזרת צבא קטן של שיפוצניקים בשכר נמוך, שמנכסים לעצמם ערים שלמות ושולחים חזרה למשפחותיהם בערך 20 מיליארד דולר בשנה. אם רוצים לדרג את הכיבושים האלה במונחים של הצלחה צבאית, לא קשה לראות מי הגיע להישגים גדולים יותר בפחות השקעה.

ב-2009, 417 מהגרים מקסיקאים מתו תוך כדי ניסיון להגיע לארה"ב, ו-317 חיילים אמריקאים מתו באפגניסטן. אבל המחיר ששילמה מקסיקו השתלם יותר מזה ששילמה אמריקה. כל מקסיקאי שמצליח להתיישב מעבר לגבול הוא רווח נקי, ששולח כסף הביתה ומפיץ השפעה פוליטית. ובינתיים, ארה"ב מוציאה טריליוני דולרים על צבא קטן בהרבה, בארצות שאף אחד לא באמת רוצה לשלוט בהן.

באותה שנה, 2009, שבה אובמה אישר תגבור כוחות של 30,000 חיילים באפגניסטן, 3,195 אפגנים קיבלו מעמד חוקי בארה"ב. במשך העשור שחלף מאז הפלישה לאפגניסטן, 24,710 אפגנים פלשו בהצלחה לארה"ב וקיבלו מעמד כזה. זה כוח כיבוש שהיקפו גדול יותר ממספר החיילים האמריקאים באפגניסטן בכל נקודת זמן עד לסוף כהונתו השנייה של הנשיא בוש הבן. לאורך אותה תקופה, נכנסו לארה"ב 19,000 אפגנים נוספים שלא סווגו רשמית כמהגרים. במילים אחרות, הפלישה האפגנית לארה"ב היתה מוצלחת בהרבה מהפלישה האמריקאית לאפגניסטן.

הטענה הזאת נכונה עוד יותר כשבוחנים את שיעורי הילודה. מתיישבים צבאיים הם לא סתם כוח פלישה; הם ראש גשר אל הדורות הבאים. ב-2009 היה שיעור הילודה בארה"ב 13.5 לידות מוצלחות ל-1,000 תושבים. השיעור האפגני היה 37.3. 

חיילים אמריקאים חוזרים הביתה בסוף סבב השירות שלהם. לפעמים הם חוזרים עם אישה מוסלמית, לאחר שהתאסלמו כדי להינשא לה. מהגרים אפגנים, לעומת זאת, מגיעים עם שיעור ילודה שגובהו כמעט פי שלושה מזה של המדינה שאליה הם פולשים.

מעבר לאוקיינוס, מלחמת אלג'יריה עדיין נמשכת וצרפת סופגת אבידות כבדות. עכשיו יש בה פחות פצצות וכדורים. רק גברים ונשים שמופיעים בפתח המדינה ומצפים שהיא תדאג להם. צבא של מיליוני חיילים לא היה יכול לנחות בצרפת ולהתחיל להחריב את הארץ - אלא אם היה מגיע כגל הגירה. אם רוצים לפלוש למדינה סוציאליסטית, הדרך הטובה ביותר היא לעשות את זה כמקרה סעד.

למרבה הצער, זה נכון גם במקרה של אמריקה.

המתיישבים הצבאיים שמציפים את ארצנו הם חלק משותפות שקטה בין המנהיגים הפוליטיים שלנו ושלהם. המנהיגים שלהם נלחמים כדי להשיג פיצוי על עוולות של מאות או אלפי שנים. המנהיגים שלנו שואפים לשנות את מאזן ההצבעה במחוזות בחירה שונים לקראת הבחירות הבאות. כשהם מיישבים את המשלוח החדש של אפגנים באזור שמתאפיין מסורתית בהצבעה לימין, במטרה לשנות את דפוס ההצבעה הזה, הם משתמשים בהם כמתיישבים צבאיים לטווח הקצר, בעוד שארצות המוצא משתמשות בהם כמתיישבים צבאיים לטווח הארוך.

מלחמה סובבת סביב שליטה באדמות, משאבים ואוכלוסיות. האדמות לא זזות ממקום למקום; האוכלוסיות כן, והן אלה שמהוות בעיה. המתיישבים הצבאיים מאפשרים לכיבוש להתקיים לאורך זמן, על-ידי יישוב הארץ ומתן דריסת רגל יציבה ועמוקה יותר לכוח הכובש בשטח האויב.

היו זמנים שבהם חלוצים אמריקאים שימשו כמתיישבים צבאיים לטובת השתלטות על אדמות בפלורידה וטקסס. כיום אמריקה היא זו שעוברת קולוניזציה בידי מתיישבים ממדינות ואידיאולוגיות אחרות. ובסופו של דבר נמצא את עצמנו באותו מצב שבו היו הספרדים בפלורידה והמקסיקאים בטקסס.

מקסיקו הזמינה אמריקאים לקבוע את מושבם בטקסס, מתוך תפיסה שהם ילמדו ספרדית וישתלבו בחברה. אלא ששפה ותרבות התגלו כגורמים חזקים יותר ממקום ושבועת אזרחות. המתיישבים בטקסס אולי לא התעניינו במיוחד בארה"ב באותם ימים, אבל אמונות היסוד והתרבות שלהם הפכו אותם למתיישבים צבאיים של אמריקה, בין אם הם היו מודעים לכך או לא. וזה נכון גם לגבי מצב העניינים הנוכחי באותה מדינה.

מה שהופך אדם למתיישב צבאי הוא יותר מסתם הבדלים תרבותיים או אתניים; הגורם החשוב הוא התכלית - בין אם זה "הייעוד הגלוי" במאה ה-19, או ה"רקונקיסטה" (כיבוש מחדש) של דרום-מערב ארה"ב בידי מקסיקאים, או הח'ליפות העולמית. מתחת לכל אלה נמצאת תודעה של ייעוד ייחודי שמונע מהמתיישב להתמזג באוכלוסייה המקומית ולנטוש את שורשיו לטובת התרבות החדשה, שכלפיה הוא חש טינה משמעותית יותר מסתם חוסר-סיפוק אישי של מהגר שנלכד בין שני עולמות.

להשתלבות אין שום סיכוי להצליח כנגד תודעת הייעוד הזאת. עמים אירופיים שנאבקים כדי לשמר רעיון כלשהו של זירה ציבורית חילונית, מזהים בטעות את הקיצוניות כמהות הבעיה. ואמנם, ניתן להבין כמה מהפיגועים ההמוניים הבולטים בהקשר של קיצוניות דתית, במובן זה שלמחבלים יש שאיפה להרחיב את גבולות הפעולה של הטרור לדרגות חדשות של אלימות. 

אבל הטרור המוסלמי הוא רק הקצף על פני המים, הבועות בשולי הסיר; סימפטום קטן יחסית של בעיה גדולה בהרבה. הוא בסך הכל הביטוי האלים ביותר של האמונה הנפוצה מאוד שלפיה החוק האיסלאמי נעלה על החוק המערבי. אמנם, רוב העמים מאמינים שהמנהגים של עצמם הם הטובים ביותר. זה מתחיל להוות בעיה רק כשהם הופכים לרוב ולא מכירים בזכותו של איש לסרב להם.

לשמאל האמריקאי ולממלכתיות האירופית אין מענה לטרור המוסלמי. החיבוק שהם נתנו לאביב הערבי נבע מהצורך שלהם להאמין שהעולם המוסלמי בשל "להתקדם" לדרגת הקיום הפוסט-מודרנית שלהם, וכך כבר לא יהיה צורך לדאוג לבעיות כמו נשים בבורקות או אל-קעידה. אותה קריאה מוטעית של כוח השבט והדת, שהובילה לאמונה המטופשת שאפשר להפוך בהצלחה את המתיישבים הצבאיים של ערב הסעודית למצביעי לייבור בבריטניה, הובילה לביטחון הטיפשי באותה מידה שהאחים המוסלמים בסך הכל רוצים להיות כמו אירופה.

למעשה, לא מדובר רק במיעוט זעיר של קיצונים שמאמינים שערכי האיסלאם נעלים על אלה של המערב ושרוצים שהחוק יכיר בכך. מדובר במיעוט זעיר של קיצונים שמנסים להוכיח את דבקותם הדתית בכך שהם מתקשים להתאפק והורגים אנשים מוקדם מדי - לפני שההשלכות הדמוגרפיות המלאות של חדירת המתיישבים הצבאיים יביאו לכך שכל ניסיון לאיסור על לבישת בורקות יהפוך לגרסה הבאה של מלחמת האזרחים בסוריה.

דמיינו שני צבאות שמתמרנים בשדה הקרב. הקיצונים הם הצד שיורה לפני שהאויב נכנס במלואו לטווח הירי, ובכך הורס את אפקט ההפתעה שהיה יכול להעניק לו עדיפות אסטרטגית. הניסיון להבין את הקיצונים לא רק מחמיץ את הנקודה החשובה באמת, אלא גם את התמונה המלאה של ההתרחשויות. התוכניות השונות והמשונות לשילוב נוער מנוכר ולהתמודדות עם קיצוניות אלימה הן לא יותר מטיפול שטחי בסימפטומים.

טרור הוא יריית אזהרה מוקדמת בהתנגשות הציוויליזציות, אבל הדבר היחיד שהמנהיגים שלנו מסוגלים לעשות בתגובה הוא להיפגש עם ראשי צבא האויב, ולבקש מהם שידאגו שחמומי המוח שלהם יפסיקו לירות עלינו כי זה גורם לעימות בין הציוויליזציות שלנו. אלא שהציוויליזציות שלנו אכן נמצאות בעימות, והן היו בו מאז ומתמיד. מחבל מזדמן שחוטף מטוס הוא רק פתית השלג הראשון בסערת חורף - ובמקום להתכונן לסערה, אנחנו מנסים למצוא דרך לעצור פתיתי שלג.

זהו עימות שורשי. הוא לא סובב סביב מדיניות החוץ האמריקאית ולא סביב מלחמה א', מדינה ב' או סיבה ג'. כל אלה הם "טיעונים" שמסבירים את העימות אחרי שהוא כבר החל. העניין שבו מדובר כאן פשוט בהרבה. ראשית, אי-ההתאמה בין תרבויות, דתות, ומערכות פוליטיות וכלכליות. שנית, מדינות עם הרבה נפט וכמעט שום דבר מעבר לזה, שמנסות לקנות לעצמן אימפריה על-ידי שימוש באנשיהן כבשר תותחים. ושלישית, התוצאות של צניחת שיעור הילודה.

מדינות המערב השיגו לאזרחיהן נוחות אינדיבידואלית, בתוך מערכת שלא יכולה להתקיים לאורך זמן. חוסר התוחלת הזה קיים הן במישור הכלכלי והן במישור הדמוגרפי; גם התקציבים וגם הילדים לא קיימים במידה שתספק את הצרכים. ומנגד, המדינות והתרבויות שנכשלו, השיגו מצב בר-קיימא של אומללות. אין בהן הרבה הכנסות, אבל גם אין בהן הרבה מה לאכול בכסף שמרוויחים. אמנם יש בהן תמותת תינוקות גבוהה, אבל גם שיעורי ילודה גבוהים עוד יותר.

אמריקה של 2014 לא יכולה להמשיך בדרך הזאת לאורך זמן. היא כנראה לא תוכל לעבור אפילו עוד עשרים שנה מבלי שיתחוללו בה שינויים מרחיקי לכת. אפגניסטן 2014, לעומת זאת, יכולה להישאר בדיוק כמו שהיא ללא הגבלה. ואופק הקיום הזה הוא מה שהופך את אנשיה למתיישבים צבאיים יעילים. אורח החיים האפגני בלונדון או בלוס אנג'לס הוא אפילו בר-קיימא, כי המזון והדיור הם בחינם.

כל זה מוביל לחבורות גדולות של בני נוער שמשוטטים ברחובות, מוכרים סמים ויוצאים להתפרעויות המוניות בתגובה לפרובוקציה הקטנה ביותר, עד שמגיע זמנם להתחתן ולהוליד עוד צעירים נודדים משלהם. המצב הזה לא שונה בהרבה מאפגניסטן עצמה: אלה החיים השבטיים שהושתלו בתוך המערב. זו תרבות שאין לה מטרה אמיתית מלבד להוליד גברים צעירים כדי שיילחמו למען התעצמות והתפשטות השבט, וזו דת שאין לה מטרה אמיתית מעבר לקידוש הלחימה הזאת כחובה דתית.

איסלאם הוא התגלמות ההתפשטות הכוחנית. למצוותיו הסובבות סביב אלימות גברית ושעבוד נשי אין תכלית אחרת: הן מגינות על היסודות השבטיים של נישואי קרובים, אלימות, ונקמת דם. אין בבסיסו שום מחשבה מלבד הרצון לגדול, וזה מה שהופך את חסידיו למתיישבים צבאיים אידיאליים.

===

קישור לגרסה האנגלית
תגובות

Wednesday, July 23, 2014

מדינה עם חבל על הצוואר

ישראל מטפסת לגרדום שהוקם על קרקע בבעלות האו"ם, עם חבל שאותו הכין העולם המוסלמי המגחך בשביעות רצון. אבל התליינים עצמם הם ברובם מערביים שעדיין מאמינים שמותו של קורבן יחיד יספיק כדי לפייס את הפורעים הצובאים על ביתם.

יש שלושה דברים שאפשר לעשות כשעומדים לתלות אותך. אפשרות אחת היא ללכת בראש מורם, להשמיע שורה או שתיים של מילים מהדהדות שיזכירו לדורי-דורות את הקרבתך העצמית, ואז לאפשר לתלייניך לעשות את עבודתם. לנו היהודים יש היסטוריה עשירה של מות קדושים מהסוג הזה.

אפשרות נוספת היא להצטדק כל הדרך לגרדום, להסביר שנפלה כאן טעות ושהמקרה לא טופל כהלכה, ולהתחנן שמישהו יקשיב ויעשה משהו כל עוד אפשר. גם האפשרות הזאת מסתיימת בתלייה. אבל זו תלייה של עבד, שבה אין אפילו שמץ של כבוד. אדם שמת בעודו מתחנן לרוצחיו ומפקיר את גורלו לחסדי הגינותם של שקרנים וצבועים, שפשעיהם גורמים לפשעיו שלו להיראות כמו מעשי צדקה, הוא מוג-לב.

כי בעצם יש רק דבר אחד שבאמת אפשר לעשות כשכורכים את החבל לצווארך: להתנגד. לולאת התלייה מתהדקת על הצוואר כדי לחנוק או לשבור אותו. אם אתה מתנגד להידוק החבל, יש לך סיכוי לשרוד. לעומת זאת, אם אתה מקיים כסדרם את כל שלבי התהליך ומרשה לתליינים לקשור את ידיך מאחורי גבך ולהניח את הלולאה על צווארך, בעודך בטוח שהממסד יעשה איתך צדק - אין לך סיכוי לשרוד.

במשך שני עשורים ישראל התקדמה בהתמדה לעבר הגרדום. המנהיגים שלה הובילו אותה לשם בעזרת ערבויות בינלאומיות חסרות-ערך. ואזרחי המדינה הרשו לעצמם להיות מובלים, בכך שסירבו לראות מה מחכה להם בהמשך הדרך - אפילו כשדם נשפך ברחובות.

כל ניסיון להגיע לפתרון של שלום, כל ויתור וכל מחווה של רצון טוב, רק הידקו את האזיקים על ידי ישראל ואת חבל התלייה על צווארה. כל נסיגה ישראלית הגבילה עוד יותר לא רק את יכולתה של המדינה להגן על עצמה, אלא אפילו את יכולתה לעשות דברים בסיסיים כמו לבנות בתי מגורים בעיר הבירה שלה. כל מחווה והסכם כבלו אותה לתנאים מגבילים וקשוחים עוד יותר - ואף אחד מהם לא הביא שלום. הם רק הגביהו את הרף לוויתורים שדרשו האויב וסייעניו בשלב הבא של המשא ומתן.

זה לא תהליך שלום, וזה אף פעם לא היה תהליך שלום. זה לינץ' פומבי. לינץ' במדינה שפשעה האמיתי היחיד הוא בכך שקיומה מעליב את הפנאטיות והדעות הקדומות של מיליארד מוסלמים, ששולטים בחלק נכבד ממאגרי הנפט ושעושי דברם מוכנים להשתולל ולהרוג ברחובותיה של כמעט כל עיר מרכזית בעולם בתגובה לפגיעה המזערית ביותר.

הלינץ' התחיל כמשפט שבו הרוצח לבש חליפת יוקרה וקורבנו ישב באוברול כתום בתא הנאשמים. בכל יום לאורך המשפט, הרוצח הורשה לצאת מהאולם כדי לרצוח שוב. ומדי אחר צהריים הוא חזר לבית המשפט עם ידיים מגואלות בדם, שהשופט והמושבעים העמידו פנים שהם לא רואים. אם הקורבן הסב את תשומת לבם לידיים האלה, נאמר לו שמעשי הרצח היו באשמתו מכיוון שהוא יצר פרובוקציה שגרמה לרוצח לבצע אותם.

היעד הסופי ברור לגמרי: ביטול "הטעות" שאיפשרה למיעוט העתיק והרדוף ביותר במזרח התיכון להחזיר לידיו את ארץ מולדתו מידי החליפים והסולטנים המוסלמים, ולהביא אליה את בניו הרדופים ממזרח וממערב.

בכל פעם שישראל מנסה להיענות לדרישות הצד השני, היא למעשה מתקדמת עוד צעד לעבר הגרדום. היא מאפשרת לחבל להתהדק עוד קצת סביב צווארה. ובכל הידוק כזה, היא נאלצת להיאבק בכוח רב יותר כדי למצוא אוויר לנשימה.

בסופו של דבר לא יהיה אוויר בכלל. רק דמות בודדה ועלובה שמתנודדת ברוח המזרחית החמה הנושבת מחולות המדבר. וצעקות "איטבח אל יאהוד" בינות להריסות ירושלים, חיפה, תל אביב ואריאל.

ישראל לא יכולה לשרוד על-ידי הליכה לקראת האספסוף שמבצע בה לינץ'. רק על-ידי מציאת האומץ להתנגד לו. כשהקהילה הבינלאומית, בפקודת הפורעים המוסלמים, מכתיבה את הפרמטרים של הישרדות ישראל - המדינה חייבת להרחיב את הפרמטרים האלה על-ידי הבקעתם וחצייתם מבפנים. אם הם רוצים להכיר בטרוריסטים, אז לחסל את אותם טרוריסטים. אם הם רוצים ליצור באופן חד-צדדי מדינה פלסטינית, אז לספח את אותם שטחים. ההיענות היא חבל תלייה. ההתנגדות היא אוויר של חופש. בכל פעם שישראל נסוגה לאחור, מגנים אותה על כך. כשהיא נעה קדימה, גם אז מגנים אותה - אבל חופש הפעולה שלה מתרחב.

העולם תמיד יגנה את ישראל, בלי קשר לכוונותיה. אבל כמו כל צורה אחרת של הטחת שמות גנאי, לגינויים האלה יש כוח רק כל עוד ישראל מאפשרת להם להכתיב את פעולותיה. ישראל לא סופגת גינויים בגלל מה שהיא עושה, אלא עקב התמזגותם של חוסר-הסובלנות המוסלמי, הקיצוניות של השמאל, והד'ימיות הבינלאומית בנקודה האחת הזאת.

זה דפוס שאי-אפשר לנטרל ולהחזיר לאחור. אפשר רק להתעלם ממנו.

כשאתה מקשיב לאיומים ולהקנטות של אלה ששונאים אותך, אתה נותן להם כוח ביחס אליך. אם אתה מנסה לשנות את התנהגותך כדי לזכות באהדה מצדם, נחשול השנאה שלהם כלפיך רק יתעצם. לא את ההתנהגות שלך הם שונאים - אלא אותך עצמך. כשאתה מפגין חולשה, אתה מזמין אותם לתקוף. בכך שאתה נותן להם כוח לתמרן אותך, אתה רק מעצים את תוקפנותם ואת להיטותם לנצל את נקודות התורפה שלך. ואם תמשיך בדפוס הזה, תסיים את דרכך כעבד או כגופה. עבד, במידה והם מוצאים משהו שימושי להשאיר אותך בחיים בשבילו. גופה, אם הם לא. כך או כך, שיתפת פעולה והכנסת את הצוואר ללולאה שהם הכינו לך.

ישראל לא יכולה להמשיך כך. אף מדינה לא היתה מסוגלת לשרוד במצב כזה לאורך זמן. ובכל זאת, ישראל ממשיכה באותה דרך, צועדת לעבר הגרדום ומוחה בקול גדול שהיתה כאן איזו טעות איומה. אבל לא, אין פה שום טעות. התליינים מנידים בראשיהם בהזדהות ומבטיחים לבדוק את הנושא, בזמן שהם קושרים את ידי הקורבן מאחורי גבו.

זו פארסה, וכולם - מלבד הטיפשים ביותר בקרב הפורעים ובקרב הנידונים למוות - יודעים את זה.

אבל כמו הנידון למוות שמסרב בגבורה לכיסוי עיניים, ישראל מוזהרת שוב ושוב לא לעשות בעיות. לכי בשקט. תנשמי עמוק. עוד מעט זה ייגמר. מה העולם יגיד אם ישראל תתנגד? בדיוק מה שהעולם אומר עכשיו: שעושי הצרות הציונים הם האשמים בכל בעיותיהן של המדינות המזרח תיכוניות, שאלמלא ישראל היו שלוות ומשגשגות. שישראל היא התולעת בתפוח היפה והבריא של הדיקטטורות האיסלאמיות.

כל איום שהופנה נגד ישראל בא בתגובה לוויתורים מצדה, ולא כשהיא עמדה על שלה. בכל פעם שישראל בחרה בדרך המלך, אויביה ארבו לה ותקפו אותה מדרך צדדית. היה ראוי שכבר מזמן נתעורר ונתחיל ללמוד כמה לקחים ממה שמתרחש סביבנו. חבל התלייה כבר מוכן, והעם נאבק לנשום. הנשימה הנוכחית היתה ירושלים. הנשימה הבאה תהיה הגליל. ומה אז? כמה נשימות עוד נשארו?

לפני אוסלו, איימו על ישראל בטרור אם לא תציית. היא צייתה, והטרור התעצם בכמה סדרי גודל. ואז איימו עליה שאם היא לא תמשיך לשאת ולתת, יוטל עליה בידוד בינלאומי. היא המשיכה במו"מ, היא ויתרה - ובודדו אותה למרות זאת. איימו עליה בחרמות, ואז היא עשתה מחוות, ובכל זאת הוחרמה. עכשיו הם מאיימים בהכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית. ואחריו מדינה דו-לאומית. ואחריה התערבות בינלאומית. חבל, גרדום, וכל השאר.

האם מישהו חושב שכל הדברים האלה לא יקרו בלאו-הכי אם ישראל תיתן לעבאס ולכנופיית המחבלים שלו מדינת טרור משלהם שבירתה ירושלים?

אף פשרה לא הצליחה עד עכשיו. מה שאומר ששום פשרה כבר לא תצליח. תהליך שבו צד אחד מתפשר שוב ושוב בעוד הצד השני רק מאיים ולוקח הוא לא תהליך; הוא שוד מזוין. אם מישהו מאיים עליך באקדח, אתה יכול לחשוב שאפשר לשחד אותו. עד שהוא בא אליך עוד פעם ועוד פעם. ואז זה כבר לא איום, זה תהליך. וזה סוג התהליך שאותו תהליך ישראל מנהלת, או יותר נכון, מנוהלת על-ידו. בסוף הדרך מחכה המוות. אם אתה מבחין רק באקדח, ולא בדפוס האיומים, אתה עלול להמשיך ולהיכנע עד שתגלה שוויתרת על ביתך, על אשתך ועל ילדיך, ולא נותר לך דבר מלבד חייך. ואז תאבד גם אותם. זה טבעו של התהליך. אם אתה רוצה לשרוד, אתה חייב לראות לא רק את האקדח, אלא גם את התהליך שבמסגרתו הוא פועל.

כשישראל נסוגה מעזה, איפשרה לחמאס לשלוט ברצועה, ולא עשתה דבר חוץ מלמנוע ממנו גישה חיצונית - העולם צווח כאילו שהיא מילאה את הארץ לאורכה ולרוחבה בקברים, כמו שאכן עשו סודאן או איראן או חברות אחרות במועצת זכויות האדם של האו"ם. ועכשיו, כשישראל מקריבה את חיי חייליה כדי למזער את האבידות האזרחיות של הערבים בעוד החמאס עושה הכל כדי להעצים את האבידות האלה, הצווחות גברו והפכו מחרישות אוזניים.

זה לא צדק. זה לינץ'.

כבר לא מדובר כאן במשא ומתן, או באיזה דיון רציני על מדינה. מדובר על כך שהעולם קם כדי להגן פה אחד על זכויותיו של ארגון שדוגל ברצח עם - ארגון שאמנתו כוללת את המילים הבאות מהחדית': "יום הדין לא יבוא אלא לאחר שהמוסלמים יילחמו ביהודים (ויהרגו אותם); כשהיהודים יסתתרו מאחורי אבנים ועצים, שיצעקו: הו המוסלמי! יש יהודי שמסתתר מאחוריי, בוא והרוג אותו!"

העמדת הפנים תמה ונשלמה. כבר אין לזה שום קשר לשלום או למשהו שדומה לשלום. הנושא הוא לינץ'. יש כאלה שהולכים להיהרג מרצון. אחרים חושבים שאין ברירה, ושבמחיר רצח אחד קטן הם יקנו את סובלנותו של דאר אל-איסלאם.

כך נראה חבל תלייה. זהו הגרדום. כשידיה קשורות, ישראל מאבדת את יכולתה להגן על עצמה. ועם התהדקות הלולאה, ישראל תמות. רק אם תתנגד לחבל התלייה, היא תוכל לשרוד. ורק אם תשחרר את ידיה, היא תוכל להתנגד.

דרך הכניעה היא הדרך אל המוות. ואם ישראל תמות, תלייניה יהיו הבאים בתור.

אספסוף הפורעים נמצא רק בתחילת מסע הלינץ'. תיאבונו גדל ככל שיש יותר מוות. דם לא משביע אותו, רק עושה אותו עוד יותר רעב. והוא יטביע את העולם בדם, אם לא יהיה מי שיעצור אותו. אבל עכשיו הלולאה מתהדקת, ונותרו רק עוד כמה נשימות.

מה ישראל תעשה עם הנשימות האלה? תזעק ותתחנן לצדק, או תילחם בכל כוחה ותקרע את לולאת החנק? נכון לעכשיו הבחירה עדיין בידיה. כשהחבל יסיים את עבודתו, כבר לא תהיה אפשרות לבחור.

===
קישור לגרסה האנגלית
תגובות

Tuesday, July 22, 2014

עוד סופשבוע של "מוות ליהודים" במערב

מברקלי עד בוסטון ומפריז עד סידני, העונה שוב התחילה. 

היפסטרים כורכים על הצוואר כאפיות מתוצרת סין, לובשים וסטים בצבעי הסוואה, ונוהרים לשגרירות ישראל הקרובה כדי לצרוח על שואה חדשה. 

שיעים וסונים מניחים לרגע בצד את סכסוכי הדמים ביניהם, ומשפחות שלמות של סורים וטורקים עומדות בלונדון או פריז וצווחות "מוות ליהודים". 

לאלה מצטרפים טרוצקיסטים קשישים וסטליניסטים מזדקנים, שבדרך כלל עוינים אלה את אלה לא פחות מהשיעים והסונים, אבל שוכחים את השנאה ההדדית לטובת הנפת שלטי קרטון במחאה על מכונת המלחמה הציונית.

דם מזויף נראה בכל פינה. תלמידי אמנות נמרצים שלא יודעים לצייר מנסים למצוא דרכים חדשות לשלב צלב קרס ומגן דוד. פעילים מדפיסים קריקטורות אנטישמיות לצד תמונות של אנשים מרוטשים מסוריה, מסרטי אימה הוליוודיים, ומדי פעם, גם מעזה, ודוחפים אותן בגאווה בפני כל מי שעובר במקום.

המארגנים לוקחים הפסקה משליחת מאמרים זועמים ל-Truthdig בנוגע לעשוקי הקקאו בברזיל וצוללים היישר לעצרת שבניגוד לכל העצרות האחרות שארגנו, התקשורת גם תגיע לסקר. הם משוטטים מול מחסומי המשטרה כמו צבועים רעבים בחיפוש אחר עיתונאי כלשהו. לא חשוב מי.

מול השגרירות הישראלית, ההיפסטרים מדמיינים שהם לוחמי גרילה. הם צורחים על דיכוי עד שקולם מצטרד, מזנקים לתוך סניף של סטארבאקס, יוצאים עם כמה ספלי לאטה קינמון ואז מתחילים לצרוח מחדש. פעילי גיוס של "הארגון הסוציאליסטי הבינלאומי", "החזית המהפכנית העולמית", "התקוממות החזית הרביעית של פועלי המדינות", והפופולרית מכולם, "אחוות הפועלים והאיכרים המהפכניים", דוחפים לכיסיהם עלונים מוכתמים ומקווים שמישהו ייתן להם שלוק.

אינטלקטואל ירדני שכתב ספר על תשוקה מינית בעולם הערבי עולה על הבמה ומסביר שהציונות היא האנטישמיות האמיתית. מוסלמים בקהל צועקים שצבא מוחמד עומד לחזור. "יא יאהוד, יא יאהוד", הם צורחים. טרוצקיסט זקן מנופף בשלט עם דברי הנאצה של קרל מרקס על כך שאלוהי היהודים הוא הכסף. אבל המפגין שינה את המילה ל"ציונים", כך שעכשיו הציטוט כבר לא אנטישמי.

והנה מונפות הבובות. אולי במקור הן של נתניהו או רבין. לפעמים הן מתפקדות על תקן הארפר או קאמרון. אבל עכשיו, חליפותיהן המוכתמות בדם מעוטרות במגיני דוד, כדי שלא לבלבל את הצופים שמתקשים לנחש את זהותו של הגבר הלבן האלמוני עם שיני הערפד.

סוכן מטעם המשטר האיראני אוחז במיקרופון ומגנה את האפרטהייד האטומי שמונע מאיראן להגיע לפצצה. פעילים ותיקים בקמפיין לפירוז גרעיני, שהעבירו את שנות העשרים שלהם במחאות נגד השמדת העולם בלחיצת כפתור, מוחאים לו כפיים. פציפיסטים קווייקרים, מהדור שעוד עמד בכיכר האדומה עם שלטים בגנות המיליטריזם האמריקאי, מנידים בראשיהם בהסכמה.

אישה בחיג'אב, משקפי שמש כהים ואיפור כבד מקרבת את פיה למרחק סנטימטר מהמיקרופון ומייללת שהמשפחה שלה נרצחת בעזה - למרות שהיא בכלל מאיחוד האמירויות ושייכת לאחת החמולות החזקות שם. הסטודנטים שהיא "מארגנת" מניפים את אגרופיהם באוויר. "כוח להמונים! כוח להמונים!"

פעילה ב"קולות יהודיים למען השמדה מוחלטת של ישראל" היא הבאה בתור לעלות לבמה. היא בוגרת של קולג' שרה לורנס ופרקליטת צמרת, דור שישי במשפחה ותיקה של פרקליטי צמרת. אחותה היא רבה בבית כנסת רפורמי בבוורלי הילס. הבן שלה עומד איפשהו בקהל, לבוש בטי-שרט של החמאס.

"לא בשמי!", היא צורחת. והיא לא יכולה לחשוב על משהו אחר לצרוח, אז היא צורחת את זה שוב.

השוטרים, מניו יורק דרך ברלין ועד לונדון, מפהקים ומגרדים את הבטן. כבר לא אכפת להם. ההיפסטרים מתגרים בהם בתקווה לקצת אלימות. הם מצלמים אותם וצורחים בפרצופם. בחורות אנורקסיות כעוסות, פניהן מעוותים מרוב שנאה, יורקות על נעליהם המצוחצחות.

בשלב מסוים קבוצה קטנה של מפגינים בעד ישראל - נערים ונערות נושאי דגלים ומלווים בכמה גברים זקנים - עוברת בסמוך. הקהל משמיע נהמה מזועזעת ושועט לעברם כמו חיה שיצאה מדעתה. "ח'ייבר ח'ייבר יא יאהוד", צועקים המוסלמים. "הלאה הגזענות הציונית", צווחים המרקסיסטים. "מוות ליהודים", צורחים כל השאר.

השוטרים הודפים אותם לאחור כמו לוחמים יווניים שמתקדמים לעבר חבורת ברברים מרופטת. עלונים מקומטים מתרוממים באוויר ונופלים לארץ באמצע הדרך. מישהו מצלם בווידאו את אלימות המשטרה ומעלה מיד אחר-כך את הסרטון ל-Vimeo. היפסטרים מתכרבלים על הרצפה, מורחים דם מזויף על אפם וצורחים שהם גוססים. השוטרים מרחיקים מהמקום את מפגינים הפרו-ישראלים כדי למנוע בעיות נוספות.

בפינה צדדית עומדים כמה גברים מבולבלים, בתלבושות שרוב הנוכחים מזהים בטעות כאופנה חסידית, ומחזיקים שלטים שהם עצמם לא מסוגלים לקרוא. אחת לשבוע הם מקבלים עשרים דולר או יורו לראש ומובאים באוטובוס מהקהילות שלהם כדי להניף שלטים בגנות ישראל. השלטים, כמו גם אתר האינטרנט שהם מפנים אליו, נוצרו על-ידי קבוצה מצומצמת של פעילים מרקסיסטים במימון איראני.

מנהיג חבורת הגברים, שהוא גם היחיד מביניהם שיכול לקרוא את השלטים, מכנה את עצמו רב - על אף שהוא בעצם מתחזה ונוכל בינלאומי עם חובות לבנקים ברחבי אירופה.

הוא צועק משהו למיקרופון, אבל הקהל חסר-מנוחה. משורר רחוב פלסטיני דוחף אותו הצידה ומדקלם יצירה על שנאה וסבל, דם ודיכוי. המשורר מפנה את מקומו למעגל מתופפים. מעגל המתופפים מפנה את מקומו לשיחת טלפון מסופרת אפרו-אמריקאית פמיניסטית. הסופרת האפרו-אמריקאית הפמיניסטית מפנה את מקומה לפעילה למען שפת הסימנים, שנושאת בדממה נאום שאף אחד לא יכול להבין.

בשולי הקהל מתחילים לשרוף דגלי ישראל. נערים תימניים משועממים נוטשים את הכיכר והולכים לזרוק אבנים על בית כנסת. המרקסיסטים מתחילים להתווכח על האינטרנציונל הרביעי. מישהו מרים מגאפון ומקריא ללא אישור שירים שפרסם בהוצאה עצמית. אוהדי דאע"ש מניפים מעל לקהל את הדגל השחור של הג'יהאד, והוא נכרך ומסתבך בדגל החיזבאללה.

אנשים מתחילים להכות ולבעוט זה בזה. סונים ושיעים מושכים אחד לשני בזקן. "חברים, חברים", קורא שמאלן קשיש, אבל אף אחד לא שם לב אליו. "מהפכה", צועקים ההיפסטרים.

השוטרים מתחילים לפזר את הקטטה. המתפרעים מתאחדים נגד השוטרים. העיתונאים הולכים הביתה ולא מדווחים על שום דבר מלבד הגינויים לישראל והאלימות המשטרתית. האישה בחיג'אב מופיעה כמעט בכל התמונות בתקשורת, ומתוארת שם כפליטה פלסטינית. הבלוגים הימניים שמוצאים את פרופיל הפייסבוק שלה ומוכיחים שהיא שקרנית, זוכים להתעלמות עקשנית מצד הניו יורק טיימס, הדיילי מירור והסידני מורנינג הראלד.

כך הסתיים לו עוד יום יפה במערב הגוסס.

===

קישור לגרסה האנגלית
תגובות

Sunday, July 20, 2014

ניצחון מוסרי פירושו תבוסה

בתקופתנו המתקדמת, דברים כבר לא קיימים כדי למלא את תפקידם. מכונות כביסה לא מתוכננות כדי לנקות בגדים, אלא כדי לחסוך מים ואנרגיה. מזון לא קיים כדי שיאכלו אותו, אלא כדי שיימנעו ממנו. צבאות לא מיועדים לנצח במלחמות, אלא כדי להיות מוסריים. וצבא מוסרי באמת הוא זה שלא נלחם אף פעם. אם הוא נאלץ לצאת למלחמה, הוא נלחם באופן פרופורציונלי ככל האפשר ומוריד הילוך כשהוא עומד לנצח, כדי שלאויב תהיה הזדמנות להתאושש ולגרום לו מספר פרופורציונלי לגמרי של אבידות.

אפשר לשכוח מהסתערות במעלה הגבעה. צבאות בימינו מסתערים במדרון אל פסגת המוסר, והם לא מנסים לכבוש אותה מידי האויב, מפני שזו הדרך הבטוחה לאבד אותה. להיפך: הם תובעים בעלות עליה באמצעות הסירוב לנסות ולכבוש אותה. בכך הם מבססים את זכותם המוסרית על הפסגה הזאת, שאותה הם לא יכולים להעביר בפועל לשליטתם מפני שהם מסרבים להילחם למענה.

ישראל נמצאת במאבק מתמשך על פסגת המוסר. הפסגה הזאת היא בשביל הישראלים המודרניים מה שארץ ישראל היתה בשביל אבותיהם החלוצים, שייבשו ביצות, בנו כבישים וירו בפורעים. עד שהתברר שכמה מהפורעים האלה הם, הפלא ופלא, העמים המדוכאים של האזור, היישר מסוריה או מירדן – ואלה ניגשו מיד לעבודה ומחו רטרואקטיבית נגד היישובים שנבנו על אותן ביצות, שהוצגו בשכתוב מרהיב של ההיסטוריה כרכושם של אבות-אבותיהם (כולל מפתחות אקסטרה-לארג' לדלת הביצה).

למרבה הצער, הדרך היחידה לנצח במלחמה על פסגת המוסר היא להפסיד. כמו במקרה של צבאות ערב העצומים שחזרו ופלשו לישראל, עשו ככל יכולתם להכניע אותה בעזרת מיטב הפלדה הסובייטית שהצליחו לספק להם המפעלים הקפואים בהרי אורל, ולבסוף כשלו במזימתם להשליך את היהודים לים – אבל במקביל הצליחו לכבוש את עמדת העליונות המוסרית בסכסוך. ובהמשך, עוזריהם המחבלים יצאו למערכה ארוכה של עשרות שנים שבהן הם ביססו את עליונותם המוסרית באמצעות חטיפת מטוסים מלאים באזרחים, רציחת ספורטאים באולימפיאדה, ודחיפת זקנים בכיסאות גלגלים מסיפוני אוניות.

כל מסעות הרצח האלה לא השיגו שום דבר מועיל מלבד רצח יהודים, דבר שבעיני מוחות מעוותים מסוג מסוים נחשב כבעל תועלת בפני עצמו. אבל הכישלון הזה העניק למחבלים את השליטה בפסגת המוסר. כישלונם לנצח במלחמה באמצעות חטיפת אוטובוסים והשתלטות על בתי-ספר הפך איכשהו, בעיני דעת הקהל העולמית, להוכחה ניצחת לעליונותם המוסרית ואצילות רוחם.

כשערפאת דידה אל דוכן הנואמים באו"ם, בחגורתו אקדח ועל ראשו סחבת כותנה מרושלת שעתידה להפוך, עשרות שנים לאחר מכן, לפריט אופנה הכרחי של היפסטרים ברחבי המערב –  המחזה נגע ללבו של העולם כולו. למה? כי מחויבותו לרצח אנשים בשם מטרה כושלת שאפילו הוא עצמו לא האמין בה, בתמורה למזומנים של מפעיליו בעולם הערבי, המחישה את רצונו הכנה להגיע אל פסגת המוסר.

בשנות השבעים, אחרי שישראל ניצחה ביותר מדי מלחמות, הנרי קיסינג'ר הציע לה להפסיד באיזו מלחמה כדי לרכוש אהדה בינלאומית. גולדה לא התלהבה מהרעיון, אבל ההצעה של הנרי היתה מהסוג שאי-אפשר לסרב לו. ישראל כמעט נחרבה ב-73', אבל דווקא אז, כשאהדת העולם היתה במרחק נגיעה, הגברים הישראלים שעטו החוצה מבתי הכנסת ונדחקו למוניות צפופות כדי להגיע לחזית, והתמונה התהפכה. ישראל ניצחה, השר האמריקאי הפסיד, ומגרשי הגרוטאות בארץ התמלאו בפלדה סובייטית – מה שבוודאי שימח את בעלי המגרשים, אבל העציב מאוד את כל אלה שערגו לפיורדים הנשגבים שמתוכם מתנשאת פסגת המוסר.

ב-91' ישראל החליטה להוציא את הכלים הכבדים ולנצח את ערפאת במשחק שלו. רבין ופרס פיתו את המחבל הוותיק לנטוש את בטלת הפנסיה ולבוא איתם לוושינגטון, שם הם נכנעו לו בטקס רשמי בגן הוורדים בנוכחות ביל קלינטון הקורן מאושר. סוף כל סוף ישראל הגיעה אל פסגת המוסר. ואז ארה"ב חתכה נתח עסיסי מהפסגה הזאת ונתנה אותו לערבים. אמנם קלינטון נחל מאוחר יותר אכזבה באוסלו, כשפרס נובל לשלום ניתן למחבל המיוזע במקום לו-עצמו, אבל אולי היה כדאי שיחשיב את התבוסה הזאת כעוד ניצחון מוסרי.

אלא שפסגת המוסר התגלתה כחמקמקה במיוחד מבחינת ישראל. הפוגה רגעית אמנם נרשמה כשהיה נדמה שהחטא הקדמון של כיסוח האויב זכה לכפרה בגן הוורדים, אבל אז המחבלים התחילו שוב לרצוח ישראלים והישראלים התעקשו להשיב מלחמה. בן-רגע הוקפה פסגת המוסר בשרשרת עבה, עם מושבים מוזמנים מיוחדים לטרוריסטים ושלט שעליו כתוב: "אין כניסה לישראלים כלשהם, אלא אם הם יתנערו מהממשלה שלהם, מהציונות, ומזכות ההגנה העצמית".

השלום היה "התקווה" החדשה: לא להיות עם חופשי בארצנו, אלא להיות עם מוסרי בארץ שלא באמת שייכת לאף אחד, בשאיפה אופטימית שכולם יוכלו לחיות בה בהרמוניה. אלא שמשמעותו של שלום עם מחבלים היתה שצריך להימנע מלהשיב מלחמה. והיה גבול למה ש-70 אחוז מאזרחי המדינה, אלה שלא פינטזו על השלום מדי ערב לפני השינה, היו מוכנים לספוג תחת הכותרת הזו.

וכך מחבלים הרגו ישראלים, ישראלים הרגו מחבלים, והאו"ם גינה את ישראל ודרש ממנה לפתור את הבעיה בדרכי שלום, בכך שתמסור עוד שטחים למחבלים ותוכיח להם את מחויבותה לפתרון בלתי-אלים. לא היתה שום ציפייה שהמחבלים יפעלו באופן זהה ויוכיחו מחויבות כזאת לישראל, מפני שהם כבר זכו בפסגת המוסר בכך שהפסידו בכל הקרבות שלהם עם צה"ל – כולל בבית הספר שבו הם הציבו צלפים, הכנסייה שעליה הם השתלטו, ובית החולים שבו הם השתמשו כמחסן נשק.

הדילמה הגדולה שעומדת בפני ההנהגה הישראלית היא איך לנצח במלחמה מבלי להפסיד את עמדת העליונות המוסרית. זו משימה קשה במיוחד, מפני שהיא דורשת ניצחון במלחמה יחד עם ניצחון בשלום. ואי-אפשר לעשות את שני הדברים האלה בו-זמנית.

הפתרון שבו בחרה ישראל היה לנהל מלחמות מוגבלות תוך כדי שמירה על מחויבות מוחלטת לשלום. ברגע שמלחמה כלשהי מתחילה, מתחיל מיד הלחץ על המדינה להסכים להפסקת אש כדי להוכיח את המחויבות הזאת. ואז החמאס מתחיל שוב לירות רקטות, וכל הריטואל חוזר על עצמו. אבל ישראל מתקשה לסרב להפסקת אש, מפני שמנהיגיה עדיין מאמינים שהם יכולים לזכות בעליונות מוסרית בכך שיוכיחו שהם מחויבים לשלום יותר מהצד השני.

אבל אי-אפשר לנצח בתהליך השלום. אי-אפשר אפילו לשרוד בו, בטווח הארוך. שלום יכול להתקיים או כדבר נתון, או כמצב שנשמר על-ידי צבאות חזקים והרתעה אמינה. את השלום אי-אפשר לבנות על פסגת המוסר, רק על קבריהם של האנשים שהקריבו את חייהם כדי לשמור עליו.

החתירה לעליונות מוסרית היא פרויקט אבוד מראש. אי אפשר להילחם בלי לפגוע באף אחד, ואם אתה מכריז בגאווה על מוסריותך, אתה רק מאפשר לאויביך להאשים אותך בצביעות. מישהו שעסוק רוב הזמן במחאות קולניות על-כך שהוא לא גנב, שהוא בחיים לא נגע בשקל של אדם אחר, ושהוא מוכן להישבע בכך על ערימה ענקית של ספרי תנ"ך – איש כזה נראה הרבה יותר אשם ממישהו שמזעיף פנים ואומר למאשימים שיילכו לעזאזל. ככל שישראל מגוננת יותר על מוסריותה, כך היא מהדקת במו-ידיה את השרשראות שכרכו שונאיה סביב צווארה.

ישראל מלטשת את תורות הלחימה שלה במטרה לנהל מלחמה מוסרית באמת, והתוצאה היא שיטות מתוחכמות שהורגות מחבלים אבל עדיין גורמות לנזק סביבתי, וחיילים שפוחדים יותר לירות מאשר שיירו עליהם. כל המאמץ העילאי הזה הוא לחינם, מפני שלאויבי ישראל לא משנה אם יש להם תמונה אחת של אזרח ערבי מת לנופף בה, או אלף. הגינוי הוא זהה בשני המקרים. בכך שהיא חותרת לנצח בשלום, ישראל – כמו כל המדינות המודרניות – מפסידה במלחמה.

אבא של חייל בצה"ל אמר לבנו, לאחר שקראו לו לפעילות מבצעית, שהוא מעדיף לבקר אותו בכלא מאשר בבית הקברות: "אם יורים עליך, תירה בחזרה". זו עצה טובה לא רק לחייל הצעיר, אלא גם למדינת ישראל עצמה, ולשאר העולם המתורבת. עדיף לירות מאשר שיירו עליך. עדיף להיחשב לפושע, מאשר שיתאבלו עליך במוזיאוני שואה. עדיף להשאיר את פסגת המוסר לאלה שסוגדים לרומנטיקה של שפיכות דמים ותבוסות בלתי-נגמרות. עדיף להפסיד בשלום ולנצח במלחמה.

===

קישור לגרסה האנגלית
תגובות

Friday, July 18, 2014

החמאס ומלחמתו בילדים

בכל שנה יוצא מגני הילדים של עזה מחזור חדש של בוגרים לבושים כמחבלים מתאבדים. בטקס הסיום מוצגים ארונות מתים קטנים, עם דגלים של ארגוני טרור ובלונים צבעוניים.

אחד המורים הסביר: "בטקסי הסיום השנתיים אנחנו דואגים לכך שהילדים ייצגו את תפקידם במסגרת המאבק וההתנגדות בדרכו של אללה".

ילד אחד סיפר על רצונו לפוצץ את עצמו כדי להרוג יהודים רבים ככל האפשר. המאמר התפאר בכך שהילדים "רוצים להתנדב בעתיד". אבל לא לכולם יש סבלנות לחכות. עבדאללה קוראן, לדוגמה, היה רק בן 12 כשנתפס עם פצצה בתיקו. ושטיפת המוח מתחילה בגיל צעיר בהרבה. עיתונים ותוכניות טלוויזיה מעודדים את הילדים בכל אמצעי - משירים ועד דמויות מחופשות - לרצוח ולמות. בתוכנית "חלוצי המחר", הילדים מוסתים לגדול כדי לרצוח יהודים. "את כולם?", נשאלה ילדה אחת באולפן. התשובה: "כן".

חמאס לא רק הופך ילדים לרוצחים; הוא גם משתמש בהם כמגינים אנושיים. הארגון דחק במשפחות עזתיות שלמות להגן עליו כך. הוא תועד בשיגור רקטות מקרבת בית ספר.

שר הפנים של חמאס אמר: "אצל בני העם הפלסטיני, המוות הפך לתעשייה... ולכן הם התארגנו כמגינים אנושיים שבהם חברים הנשים, הילדים, הזקנים, וקדושי הג'יהאד".

כשדובר מטעם החמאס דיבר בזכות השימוש במגינים אנושיים, הוא הזכיר את המקרה של ניזאר ריאן, אחד מראשי החמאס שהקיף את עצמו במתכוון בנשיו וילדיו כששמע כשעומדים להתקיף אותו, ושאל בני משפחה אחרים אם הם רוצים למות איתו כשהידים.

אבל חמאס, כמו אש"ף והג'יהאד האיסלאמי, לא רק משתמש בילדים שלו כבשר תותחים. הוא שואף לרצוח ילדים יהודים.

בפיגוע ההתאבדות במסעדת "סבארו" בירושלים נרצחו בין היתר שבעה ילדים, כולל ילדה בת שמונה וילד בן שנתיים. ילדים רבים אחרים נפצעו. ילדה בת שלוש הועפה באוויר בפיצוץ ונחתה על שברי זכוכית.

"אנשים - תינוקות - עפו דרך החלון והתכסו בדם", תיאר עד ראייה את האירוע המחריד. רב מניו יורק שהיה במסעדה סיפר על "הליכה בתוך ערימת גופות, כולל של ילדים". עד ראייה נוסף סיפר: "הדבר הכי נורא שראיתי, ושאני חושב שילווה אותי כל חיי, היה תינוק שישב בעגלה מחוץ לחנות אחת - והיה כבר מת. אחרי הפיצוץ, אמו של התינוק יצאה מהחנות והתחילה לצרוח בהיסטריה".

אחת המחבלות שהשתתפו בפיגוע תיארה את תחושותיה ואת תגובות הערבים לחדשות. "בזמן שנסעתי באוטובוס [לרמאללה] וכולנו בירכנו זה את זה, אמרו ברדיו שהיה פיגוע התאבדות במסעדת סבארו, וששלושה אנשים נהרגו. אני מודה שהייתי קצת מאוכזבת, כי קיוויתי למספר גבוה יותר. ועדיין, כשהם אמרו 'שלושה הרוגים', אמרתי: 'השבח לאללה'. אחרי שתי דקות אמרו ברדיו שהמספר עלה לחמישה. רציתי להסתיר את החיוך שלי, אבל פשוט לא יכולתי. השבח לאללה, זה היה נהדר. כשהמספר המשיך לעלות, הנוסעים מחאו כפיים".

מחבל נוסף שהשתתף בפיגוע אמר, "אנחנו חייבים לשלוח להם מסר שהילדים שלהם לא בטוחים". אביו של המחבל המתאבד, שבא ממשפחה אמידה, הסביר את המניע לפיגוע: "אנחנו חייבים להיפטר מהיהודים".

יוסוף אל-קרדאווי, המנהיג הדתי של תנועת האחים המוסלמים "המתונה" - שהיא ארגון האם של החמאס ואל-קעידה - אמר: "התקפות התאבדות הן הדרגה הגבוהה ביותר של מות קדושים, כי אין דבר כזה 'אזרחים' בישראל".

הוא הוסיף: "יש ברשותנו ילדים שהם פצצות, והפצצות האנושיות האלה חייבות להימשך עד לשחרור".

שייח' ראשיד גאנושי, מהמפלגה הטוניסאית א-נהדה, המתונה באותה מידה, אמר: "אין בישראל אזרחים. התושבים - גברים, נשים, וילדים - הם חיילים בצבא המילואים, ולכן מותר להרוג אותם". אגב, ההשתלטות של א-נהדה על טוניסיה זכתה לתואר "ההצלחה היחידה" של האביב הערבי.

שייח' אחמד יאסין, שהיה המנהיג הרוחני של חמאס, אמר: "אין אזרחים בישראל, הם כולם צבא, כולם כובשים". איסמעיל אבו שנב, אחד ממייסדי חמאס, שמתואר לעתים קרובות בתקשורת כאחד מהמנהיגים המתונים בארגון, חזר על דברי המפלצת הזקנה: "אין אזרחים בישראל".

סעיף 7 באמנת חמאס כבר הבהיר ששיאה של מלחמת הדת שמנהל הארגון יהיה השמדתם המוחלטת של כל היהודים. פירוש הדבר הוא, כמו שאמר גאנושי, השמדתם של גברים, נשים - וילדים. חמאס משתמש בילדים של עצמו כמגינים אנושיים וכבשר תותחים. והוא שואף לרצוח כמה שיותר ילדים יהודים.

כשישראל הורגת בטעות ילדים ערבים תוך כדי מלחמה, המדינה כולה נכנסת לטראומה. כשהערבים הורגים ילדים יהודים, הם חוגגים - כמו הנוסעים באוטובוס לרמאללה שמחאו כפיים בכל פעם שהרדיו השמיע דיווח על מספר הנרצחים המעודכן במסעדת סבארו. חמאס ממשיך לחגוג ולציין את הפיגוע הזה, מפני שרצח ילדים הוא התגלמות ערכיו הדתיים.

שייח' מוחמד אבן אל-עות'יימין, שהיה אחד מאנשי הדת הבכירים בערב הסעודית, הסביר מדוע יש לרצוח נשים וילדים. "מה שברור הוא שמותר לנו להרוג את נשיהם וילדיהם, אפילו אם זה עלול למנוע מאיתנו לקחת אותם כרכוש (עבדים) - מפני שזה שובר את לבם של האויבים".

"אם לא נהרוג אותם, זו תהיה השפלה בשבילנו", הוסיף השייח'. "כבודם של המוסלמים חשוב יותר מרכוש".

פסק ההלכה הזה צוטט על-ידי אנוואר אל-אוולאקי, התועמלן הבכיר של אל-קעידה.

מבחינת חמאס, כמו מבחינת אל-קעידה, בוקו חראם ואינספור ארגוני טרור איסלאמיים אחרים, ילדים מתים הם סיבה לגאווה. ארגוני הטרור ממלאים את ילדיהם בשנאה וחוגגים כשהילדים האלה רוצחים את ילדיהם של מי שאינם מוסלמים.

כת מוות שולטת בעזה. היא שואפת למותם של ילדים בשני הצדדים, והיא האחראית לו.

===

קישור לגרסה האנגלית
תגובות

Monday, July 14, 2014

שינוי כללי המשחק בעזה

טרור הוא סוג של משחק. הכללים פשוטים. יש שלוש ברירות: 1. לחסל את הטרוריסטים. 2. לחיות עם הטרור. 3. להיכנע לטרוריסטים. 

אין ברירות אחרות. 

הברירה הראשונה באה מהימין. הברירה השלישית באה מהשמאל. הברירה השנייה היא זו שבה בוחרים הפוליטיקאים כשהם לא רוצים לקבל החלטה שתשנה את הסטטוס קוו.

למרות כל הפיצוצים בעזה, ישראל עדיין תקועה בברירה השנייה. התקיפות האוויריות לא מיועדות לחסל את החמאס. תפקידן הוא להקטין את יכולותיו הצבאיות, דבר שיביא לשנה או שתיים של שקט יחסי. ואז נקבל עוד מאותו דבר בקיץ 2016, כשלחמאס יהיה נשק איראני וסורי קטלני יותר, שיאיים על חלק גדול יותר מהמדינה.

זה לא נשמע כמו עסקה טובה במיוחד, אבל מלחמות כאלה הביאו יותר שלום ממה שתהליך השלום אי-פעם הצליח לספק. תהליך השלום הביא מלחמות; המלחמות הביאו שלום זמני.

הסטטוס קוו הזה הפך לברירת המחדל של המיינסטרים הישראלי - מאז שהציבור בארץ הבין שתהליך השלום לא יפתור את הסכסוך, בעוד מנהיגי המדינה מסרבים להמרות את פי האו"ם, ארה"ב, האיחוד האירופי ושאר האיחודים על-ידי יציאה לפעולה ממשית לחיסול המחבלים.

כשנתניהו התמודד בפעם הראשונה נגד פרס, ההבדל בין המרכז-ימין והמרכז-שמאל היה שנתניהו רץ על מצע של ביטחון במקום הראשון ופייסנות במקום השני, ואילו פרס רץ על מצע של פייסנות במקום הראשון וביטחון במקום השני. המרכז-ימין האריך לשלוט בפוליטיקה הישראלית, מאחר שרוב הישראלים ראו את העדיפות שנתן הליכוד לביטחון כגישה נכונה יותר מהעדיפות שנתנה מפלגת העבודה לפייסנות.

הבחירה לחיות עם הטרור היתה ריאלית בשנות ה-80. היא הפסיקה להיות כזו ברגע שישראל איפשרה למדינות טרור לקום בחסות תהליך השלום. התמודדות עם טרור בשטח שבו אתה שולט אינה דומה להתמודדות עם מדינות טרור שלמות בתוך גבולותיך. אפילו הפרדה פיזית לא מספיקה במקרה כזה - לא כל עוד ארגוני טרור יכולים להפגיז את הערים המרכזיות שלך.

ישראל מגיבה לאיום הזה באמצעות תקיפות אוויריות קלות שפוגעות ביכולת הצבאית של חמאס. הארגון מאבד כמה מפקדים, לוחמים ורקטות, אבל נוחל ניצחון הסברתי. הישראלים קונים שנתיים של שקט במחיר עידוד אויביהם לגנות אותם כגזענים ורוצחי תינוקות. ואז החמאס מחליף את הרקטות והלוחמים שאבדו לו ופותח בסבב שיגורים נוסף, וכל העסק מתחיל מחדש.

הטיעון של השמאל - כפי שמנסחים אותו פרשני הוושינגטון פוסט, שמאלנים ישראלים, אובמה, דיפלומטים מכל הבא ליד, בכירים בדימוס במערכת הביטחון, אקטיביסטים היפראקטיביים במימון מיליארדרים קיצוניים, וכל סוגי האויבים החיצוניים והפנימיים - הוא שלישראל אין ברירה אלא לאמץ את הברירה השלישית: פייסנות.

ישראל נאלצת להמר על פייסנות מפני שמצבה הולך ומחמיר, הם טוענים. מה שהם שוכחים להזכיר הוא הסיבה שהמצב מחמיר: הלחץ שלהם על ישראל לפייס את המחבלים למרות שהבעיות הנוכחיות נגרמו מצעדי פייסנות קודמים.

"שתה את הרעל הזה", אומרים רופאי הדיפלומטיה. "הוא ירפא אותך מכל הכאבים שאתה מרגיש מאז הפעם האחרונה שאמרנו לך לשתות רעל".

"אם לא תשתה יותר רעל, המחלה שלך תחמיר ואז תמות", הם אומרים. ואם מצבך מידרדר עוד יותר אחרי שתיית מנת הרעל הנוספת, הם אומרים שזו אשמתך כי לא שתית מספיק רעל. אילו רק מסרת את כל ירושלים ואת רמת הגולן, המחבלים לא היו תוקפים אותך שוב.

ישראל נתקעה בין הברירות השנייה והשלישית - או לחיות עם הטרור או להיכנע לו. והיא דילגה בין שתי אלה הלוך ושוב.

אנשים בכלל ופוליטיקאים בפרט בוחרים באופציה שגורמת הכי מעט כאב בכל זמן נתון. ישראל בוחרת בפייסנות בתגובה ללחץ בינלאומי. וכשהפייסנות מובילה לטרור, ישראל פוגעת בחמאס במידה שתיצור התרעה זמנית, בלי לגרור יותר מדי זעם בינלאומי - כלומר שוב בחירה באפשרות הכי פחות כואבת.

זה טבעו האמיתי של המעגל שבו ישראל שבויה. זה לא מעגל של אלימות; זה מעגל של התחמקות.

הברירה הראשונה, לחסל את הטרוריסטים, היא הכואבת ביותר בטווח הקצר, אבל הכי פחות כואבת בטווח הארוך. הברירה השלישית, לפייס את הטרוריסטים, גורמת לכאב המועט ביותר בטווח הקצר, ולכאב הרב ביותר בטווח הבינוני והארוך. הברירה השנייה, לחיות עם הטרור, מעט יותר כואבת בטווח הקצר, מעט פחות כואבת בטווח הבינוני, אבל עדיין די מכאיבה בטווח הארוך.

הישראלים הסכימו לכאב בטווח הקצר והארוך בתמורה להקלה מסוימת בעתיד הקרוב. הם מוכנים לקבל פיגוע מדי פעם ואת העימות המסלים והולך, שדוגמה לו אנחנו רואים עכשיו, בתמורה לשנה או שתיים של שקט יחסי.

קל לבקר את ישראל על הימנעותה מחיסול החמאס, אבל בואו ניזכר לרגע במה שבאמת חוסם את דרכה לאפשרות הזאת.

ראש הממשלה יצחק רבין גירש 400 מחבלי חמאס, כולל מנהיגים רבים של הארגון. בנאום בכנסת ב-21 בדצמבר 1992 הוא הזהיר: "המאבק שלנו בטרור האיסלאמי והאחר, נועד גם להאיר את העולם הרובץ בתרדמה, במיוחד לגבי הסכנה של האיסלאם הפונדמנטליסטי. אנו קוראים לכל האומות ולכל העמים להקדיש מתשומת ליבם לסכנה הגדולה הנובעת מן האיסלאם הקיצוני הזה. הוא הסכנה האמיתית והרצינית לשלומו של העולם בשנים הקרובות."

אבל הקהילה הבינלאומית החליטה ששלום העולם מאוים דווקא מגירוש מחבלי החמאס. התקשורת העבירה חודשים בסיקור "סבלם" של של המחבלים המגורשים בלבנון. ארה"ב הצביעה בעד החלטת או"ם המגנה את ישראל ומורה לה "להבטיח את חזרתם הבטוחה והמיידית של כל המגורשים". שגריר ארה"ב באו"ם אמר שגירוש המחבלים "לא תורם למאמצי השלום הנוכחיים".

ב-1988 ישראל גירשה קומץ של מחבלי חמאס ואש"ף. אחד מהם, ג'יבריל רג'וב, נשבע שאם ישראל לא תאפשר להם לחזור, הם "יסתננו פנימה כפצצות אנושיות עם חומרי נפץ קשורים לבטנם".
סגן מזכיר המדינה, ג'ון ווייטהד, הזהיר את ישראל שאם לא תשקול מחדש את הגירוש, "ייגרם נזק ליחסים הדו-צדדיים בינינו".
ואם זו היתה התגובה של ממשלי רייגן ובוש לגירוש של כמה מחבלים, רק דמיינו מה תהיה התגובה של אובמה והאיחוד האירופי למאמץ כולל לסלק את חמאס ופת"ח מארץ ישראל.

ובכל זאת, אי-אפשר להמשיך עד אין קץ בהתחמקות מהבלתי-נמנע.

אם ישראל לא היתה מתקפלת בתהליך השלום, אולי היא היתה יכולה לשמר את הסטטוס קוו של האינתיפאדה. אבל הברירה השנייה היא כבר לא אופציה אפשרית בטווח הארוך. ההתקפות יצאו מזמן מתחום הטרור הרגיל, ועכשיו הן מתנהלות בקנה מידה צבאי.

ראיית הטרור כדבר נסבל חדלה להיות אסטרטגיה ארוכת טווח. על זה מסכימים גם השמאל וגם הימין. ההתקפות כופות על ישראל לבחור - או עימות נרחב או פייסנות נרחבת. פיוס מחבלים נכשל בכל פעם; רק חיסולם יכול לפתור את הבעיה.

בישראל יש שמאל שלהוט לאמץ את מדיניות הפייסנות ההרסנית תוך התעלמות מהשלכותיה. היא צריכה ימין שמתייחס למלחמה באותו אופן חסר-עכבות, על מנת שתוכל לחצות את סף הכאב שמונע ממנה לעשות את הדבר הנכון ולהחזיר לידיה את השליטה על עתידה.
====

test

 

Copyright © 2010 סולטן קניש / דניאל גרינפילד | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki